Nové ruské jadrové ponorky budú vybavené hypersonickými strelami Zirkón

NETKY.SK • 14 August 2023, 12:26 • 2 min
Nové ruské jadrové ponorky budú vybavené hypersonickými strelami Zirkón

MOSKVA - Rusko začalo s vyzbrojovaním svojich nových jadrových ponoriek hypersonickými strelami Zirkón. V pondelok to uviedla najväčšia ruská lodiarska konštrukčná spoločnosť OSK.

slovakia

left justify in out

"Všestranné jadrové ponorky triedy Jaseň-M budú na pravidelnej báze vyzbrojované hypersonickými strelami typu Zirkón," povedal pre tlačovú agentúru RIA Novosti šéf OSK Alexej Rachmanov. Dodal, že na vyzbrojovaní ponoriek "sa už pracuje".

 

Ponorky triedy Jaseň, známe aj pod názvom Projekt 885M, sú jadrové plavidlá so schopnosťou niesť strely s plochou dráhou letu Zirkón. Tieto ponorky boli postavené s cieľom nahradiť bojové jadrové ponorky sovietskej výroby a modernizovať ruskú flotilu. Hypersonické strely Zirkón môžu byť odpaľované z mora a majú dolet až 900 kilometrov, pričom je veľmi ťažké zachytiť ich systémami protivzdušnej obrany. Ruský prezident Vladimir Putin už v minulosti vyhlásil, že Rusko začne s hromadnou výrobou týchto striel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Reuters Foto: Štandard
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies