V Tatrách pretrváva mierna lavínová hrozba, vo Fatrách malá

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 11:27 • 2 min
V Tatrách pretrváva mierna lavínová hrozba, vo Fatrách malá

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo vysokohorskom teréne Tatier.

slovakia

left justify in out

Vo Fatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS).

 

Viaceré extrémne strmé svahy so sklonom nad 30 stupňov majú iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Uvoľnenie lavíny hrozí pri jej veľkom dodatočnom zaťažení najmä na záveterných vysokohorských svahoch. Na južne a východne orientovaných sa miestami vyskytujú vetrom ubité nestabilné snehové dosky.

 

Dnes ráno bolo na horách hmlisto, zamračené, v najvyšších polohách Vysokých Tatier doznievalo slabé sneženie. Fúkal čerstvý vietor rýchlosťou do 40 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala od -8 do +5 stupňov Celzia. V uplynulých hodinách nepripadol žiaden nový sneh.

 

„Nízke nočné teploty síce výrazne stabilizovali snehovú pokrývku, ale v najvyšších polohách Tatier sa môžu na tvrdom podklade nachádzať rôzne vetrom formované nebezpečné snehové útvary,“ upozornil Žiak s tým, že snehové dosky a náveje môžu mať v zúžených miestach a žľaboch až takmer polmetrovú hrúbku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies