RTVS si uvedomuje svoju zodpovednosť, tvrdenia poslanca Čekovského považuje za nekorektné

NETKY.SK • 25 Marec 2021, 10:00 • 2 min
RTVS si uvedomuje svoju zodpovednosť, tvrdenia poslanca Čekovského považuje za nekorektné

BRATISLAVA - RTVS zdôrazňuje, že si uvedomuje vzniknutú situáciu a veľmi citlivo vníma spoločenskú diskusiu i rôzne reakcie, ktoré predmetná reportáž vyvolala.

slovakia

left justify in out

Podľa RTVS sa k situácii sme postavili zodpovedne s absolútnou vážnosťou, a na základe záverov Etickej komisie vyvodili adekvátne dôsledky. Podľa nich urobili a aj urobia všetko pre to, aby sa v budúcnosti predišlo podobným pochybeniam. Poslanec Kristián Čekovský si však zrejme myslí opak. "Zavádzajúca reportáž RTVS o vakcíne AstraZeneca narobila veľa škôd. Ich naprávanie však vyzerá nezodpovedne," napísal na sociálnej sieti.  

 

img
 

Podľa Čekovského by mal manažment RTVS  zvážiť, "či vedenie spravodajstva je zárukou verejnoprávnosti, objektivity a nestrannosti. Aj to je záver rokovania mediálneho výboru k odvysielanej reportáži, ktorá spojila úmrtie s očkovaním. Napriek tomu, že problémov v reportáži bolo viac, než dosť a porušenia interných predpisov skonštatovala aj Etická komisia RTVS, generálny riaditeľ vyriešil celú vec iba písomným napomenutím a škrtnutím odmien piatim pracovníkom. Jaroslav Rezník to považuje za dostačujúce.".
 

 

img

"Zároveň nás mrzí, že p. poslanec Kristián Čekovský neustále svojimi tvrdeniami znevažuje prácu redaktorov spravodajstva RTVS. Uvedomujeme si, že RTVS ako verejnoprávne médium má veľkú zodpovednosť voči divákom a poslucháčom a zároveň sme si vedomí aj svojho pochybenia. Je však dôležité postaviť sa k prípadným pochybeniam zodpovedne a tak sme konali aj v tomto prípade. Tvrdenia p. poslanca Kristiána Čekovského vnímame ako zbytočné politikárčenie a snahu vyťažiť z tejto situácie politické body," vyhlásila RTVS.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Poslanec Blaha prirovnal diskusiu o očkovaní k diskusii o Alahovi

Zámerom reportáže podľa nich v žiadnom prípade nebolo vyvolať pochybnosti o bezpečnosti vakcíny a označenie reportáže ako „manipulatívnej“ považujú za nekorektné. Zároveň sa ostro ohradzujú voči tvrdeniam, že v reportáži zmanipulovali vyjadrenia nebohej učiteľky, keďže skrátenie citácie pri jej opakovanom používaní v rámci reportáží je bežným novinárskym štandardom, pričom v RTVS dbajú na zachovanie pôvodného významu. Rovnako tak učinili aj v prípade reportáže o tragickom úmrtí učiteľky a z uvedeného skráteného vyjadrenia je zrejmé, že nejde o vedľajšie účinky len jednej osoby, ale celej skupiny, keďže respondentka hovorí o ťažkostiach v množnom čísle.

 

RTVS sa vo vysielaní dlhodobo venuje téme vakcinácie, odbúravaniu nedôvery verejnosti a vyvracaniu nepravdivých a zavádzajúcich informácií v súvislosti s očkovaním. "Téme očkovania sa venujeme na pravidelnej báze nielen v spravodajstve, ale aj v rôznych diskusiách s odborníkmi a téma rezonovala aj v ďalších televíznych formátoch," dodala RTVS.

Súvisiaci článok: Pre reportáž RTVS o úmrtí po očkovaní bolo začaté správne konanie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies