Náš mozog registruje podstatné signály aj počas spánku

NETKY.SK • 4 Marec 2019, 21:50 • 2 min
Náš mozog registruje podstatné signály aj počas spánku

Aj vo chvíli, keď spíme, nie je náš mozog úplne nečinný. Ako vyplynulo z najnovšej vedeckej štúdie uverejnenej v odbornom časopise Nature Human Development, mozog je schopný registrovať podstatné signály aj počas nočného odpočinku.

slovakia

left justify in out

Počas spánku zostáva mozog stále "na príjme", ale vytvorí bariéru proti zvukom v pozadí, ktoré ho nezaujímajú, informácie filtruje a prikladá význam len tým, ktoré sú významné.

 

"Spiace osoby sa dostávajú do režimu akéhosi "stand by" módu, v ktorom registrujú významné signály, ale udržujú rovnováhu medzi potrebou spánku s cieľom posilniť pamäť a schopnosti v prípade nevyhnutnosti okamžite sa prebudiť," zdôrazňujú vedci z École Normale Supérieure (ENS) v Paríži.

 

Napriek tomu sa ale nemožno počas spánku učiť. Podľa vedcov sme síce počas spánku schopní zachytiť signál, ale už ho nie sme schopní pochopiť.

 

img

 

Ako prebiehal výskum

 

V rámci štúdie vedci simulovali typickú situáciu z reálneho života, scenár nazvaný coctail party. Jedinci sa nachádzajú v preplnenej miestnosti, kde je veľa ľudí, ktorí hovoria jeden cez druhého. Rovnako ako na nejakej oslave pritom jedinci nepočujú všetky konverzácie vo svojom okolí. Mozog sa sústredí vždy len na tú, ktorú vedú s človekom stojacim pred nimi.

 

Pri experimente sa vedci snažili vytvoriť rovnaké podmienky tak, že pokusným spáčom zároveň prehrávali zmysluplné úryvky z filmov, správy alebo rozprávanie, a zároveň nezmyselné vety zložené z vymyslených slov znejúcich podobne ako jazyk dobrovoľníkov, v tomto prípade Francúzov.

 

Vedci tak mohli pozorovať, že sa pokusné osoby počas spánku dokázali sústrediť na signály majúce zmysel s takmer takou intenzitou ako za bdelého stavu. Na základe hlbšej analýzy mohli vedci rozlíšiť rôzne úrovne pozornosti v dvoch hlavných fázach spánku.

 

Vo fáze hlbokého spánku REM nevykazovali pokusné osoby takmer žiadnu schopnosť odlíšiť zaujímavý stimul od iných. Naopak za fázy ľahkého spánku, ktorá tvorí hlavnú dobu spánku, bol zaujímavý signál mimoriadne registrovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona