V Tatrách a Malej Fatre je mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 11:41 • 2 min
V Tatrách a Malej Fatre je mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách i v Malej Fatre trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Vo Veľkej Fatre je zrána malé lavínové nebezpečenstvo, ktoré sa popoludní zvýši na mierne. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

Lavíny môžu vzniknúť po veľkom dodatočnom zaťažení vo vyšších nadmorských výškach na svahoch so severovýchodnou, východnou, juhovýchodnou a južnou orientáciou, kde sa môžu nachádzať menej stabilné snehové dosky a vankúše. "Kritické sú miesta, kde je na starom podklade nafúkané väčšie množstvo snehu. Nebezpečné môžu byť aj tienisté vysokohorské severné žľaby, kde sa starý sneh z predošlých snežení ešte nestihol stabilizovať. V popoludňajších hodinách sa pôsobením tepla môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny, prípadne splazy z mokrého snehu," upozornil Biskupič.

 

Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami polojasno. Prevažne bolo bezvetrie a len ojedinele fúkal slabý severovýchodný až juhovýchodný vietor do 11 km/h, na hrebeňoch Vysokých Tatier fúkal dosť čerstvý vietor do 28 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -4 do +1 stupňa Celzia.

 

Za poslednú periódu sneženia pribudlo v najvyšších tatranských polohách miestami do 50 cm nového snehu. Posledné sneženie bolo sprevádzané silným severozápadným vetrom. Snehová pokrývka je tak značne nerovnomerná.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies