Beblavý: Prezident musí vedieť povedať nie nepriateľom aj priateľom

NETKY.SK • 20 Január 2019, 15:47 • 2 min
Beblavý: Prezident musí vedieť povedať nie nepriateľom aj priateľom

BRATISLAVA 20. januára (SITA) - Nadstraníckosť prezidenta sa neprejavuje v tom, že si nikdy nepodal ruku s politikom, ale tým, že keď bude v úrade, bude vedieť povedať nie nielen nepriateľom, ale aj priateľom. V diskusnej relácií V politike televízie TA3 to vyhlásil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

„To podľa mňa bude veľmi dôležité, lebo najbližších päť rokov, čo je funkčné obdobie prezidenta na Slovensku, sa nám buď podarí zlomiť SR smerom k právnemu štátu, alebo ľudia už naozaj upadnú do veľkej apatie,“ skonštatoval. Podľa Beblavého môže mať prezident silnú úlohu jednak pri pomenúvaní zla, ale aj rozhodnutiami o vymenovaní alebo nevymenovaní do konkrétnych funkcii.

Poslanec Ľubomír Galko (SaS) v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami zdôraznil, že hlavnou vlastnosťou hlavy štátu by mala byť nezávislosť. „A stať sa nezávislým prezidentom má najlepšie predpoklady nestranícky kandidát,“ povedal s tým, že oceňuje, že pomerne veľké množstvo kandidátov nešlo do kandidatúry cez politické strany, ale zbierali podpisy občanov.

Podľa poslanca Borisa Kollára (Sme rodina) Slovensko bytostne potrebuje prezidenta, ktorý nebude len reprezentatívny, ale ktorý bude chcieť pomáhať ľuďom. „Ako ten svoj mandáty využije, to je dôležité. Či bude aktívne vstupovať a chrániť ľudí, alebo zapájať ostatných ministrov, prípadne vládu,“ uviedol. Prezident môže podľa Kollára pôsobiť buď ako štátnik, ktorý víta delegácie, alebo „to celé stavia na pomoci ľuďom“.

Predseda KDH Alojz Hlina v tejto súvislosti zdôraznil, že prezident je obrazom krajiny. „Súvisí aj s voličom, aj s politikou,“ povedal s tým že prezident by nemal byť prezidentom „niekoho“, ale prezidentom Slovenskej republiky. Záujmom KDH podľa Hlinu je, aby samnotné voľby boli dôstojné, pričom chcú podporiť opozičného kandidáta s najväčšou šancou „prejsť“. „Kľúčové a rozhodujúce budú prezidentské debaty,“ dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies