V spore s Iránom je priestor pre diplomaciu, útok na Sýriu by bol chybou

NETKY.SK • 7 Marec 2012, 07:52 • 2 min
V spore s Iránom je priestor pre diplomaciu, útok na Sýriu by bol chybou

V spore s Iránom je priestor pre diplomaciu, útok na Sýriu by bol chybou - Politika Irán a Sýria boli hlavnými zahraničnopolitickými témami dnešnej tlačovej konferencie amerického prezidenta Baracka Obamu. f Bieleho domu vyjadril presvedčenie, že v spore

slovakia

left justify in out

img

Irán a Sýria boli hlavnými zahraničnopolitickými témami dnešnej tlačovej konferencie amerického prezidenta Baracka Obamu. Šéf Bieleho domu vyjadril presvedčenie, že v spore s Iránom existuje priestor pre diplomatické riešenie a varoval, že jednostranná vojenská akcia USA proti sýrskemu režimu by bola chybou.
      Pri téme Iránu Obama reagoval na kritiku republikánskych uchádzačov o prezidentskú kandidatúru, ktorí ho obvinili zo slabosti vo vzťahu k Teheránu. Obama kritiku odbil vyhlásením, že nemajú "veľa zodpovednosti" a "nie sú najvyšším veliteľom ozbrojených síl".
      Prezident tiež obvinil republikánov, že o vojne hovoria bez uváženia. Vyhlásil, že ak chcú jeho oponenti začať vojnu s Iránom, mali by Američanom objasniť dôsledky takéhoto kroku.
      Obama zopakoval vyhlásenia zo začiatku týždňa, že vo vzťahu k Teheránu nechce postupovať z pozície sily, cieľom jeho politiky je zabrániť Iránu v získaní jadrovej zbrane. 
      Zároveň varoval, že neuvážené kroky voči Iránu budú mať negatívne dôsledky pre USA aj Izrael. Obama sa v pondelok stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Stretnutie sa konalo v čase narastajúcich obáv, že Izrael by mohol vojensky zaútočiť na Irán, ktorý považuje za hrozbu pre svoju existenciu.
      Irán vo februári navrhol obnovenie medzinárodných rokovaní o svojom jadrovom programe. Obama v tejto súvislosti povedal, že na prvom stretnutí neočakáva prelom, rýchlo však vycíti, či je zámer Iránu seriózny. Teherán musí na rokovaniach svetu dokázať, že jeho cieľom nie je získanie jadrovej zbrane, uviedol.
      Obama vyhlásil, že chybou by bola aj jednostranná vojenská akcia USA proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, keďže situácia v Sýrii je zložitejšia ako v Líbyi. Poukázal na skutočnosť, že medzinárodné spoločenstvo sa nedokázalo zhodnúť na spoločnej akcii proti Sýrii, na rozdiel od Líbye, kde nálety NATO vlani prispeli k zvrhnutiu režimu Muammara Kaddáfího. Obamovou stratégiou je prinútiť Asada k odovzdaniu moci sankciami a medzinárodnou diplomatickou izoláciou.
      Obama vyjadril odhodlanie USA o udržanie dlhodobých vzťahov s Afganistanom, vojenskú prítomnosť v krajine však nechce zbytočne predlžovať. Zdôraznil, že USA naďalej plánujú ukončiť bojové pôsobenie v Afganistane do konca roku 2014. Sťahovanie zahraničných jednotiek bude hlavnou témou májového summitu NATO v Chicagu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies