Finančná správa v elektronickom DP doplnila automatický výpočet daňového bonusu

NETKY.SK • 25 Január 2023, 16:30 • 2 min
Finančná správa v elektronickom DP doplnila automatický výpočet daňového bonusu

Bratislava - Vypĺňanie daňového priznania za rok 2022 elektronickou formou na portáli finančnej správy po novom zjednoduší automatický výpočet daňového bonusu na dieťa.

slovakia

left justify in out

Finančná správa zapracovala legislatívne podmienky vzniku nároku na tento bonus v rámci vecných a logických kontrol pre vyplnenie elektronického dokumentu. "V katalógu elektronických formulárov k dani z príjmu fyzických osôb typ A aj typu B dostupných na PFS bol zapracovaný automatický výpočet daňového bonusu za obidva polroky roku 2022. Daňovníkovi, ktorý má naň nárok, pri vypĺňaní príslušných riadkov daňového priznania systém automaticky predvyplní sumu daňového bonusu. Tá by mala vychádzať zo správne zadaných vstupných parametrov - jeho príjmu, počtu detí, ich veku a ďalších potrebných údajov," priblížila hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Pre druhý polrok 2022, za ktorý má daňovník možnosť vybrať si pre neho výhodnejší výpočet daňového bonusu, je v elektronických formulároch zapracovaný algoritmus, ktorý prepočíta obidva spôsoby. "Daňovníkovi tak predvyplní vyššiu, a teda pre neho výhodnejšiu sumu. Finančná správa upozorňuje klientov, aby vypĺňaniu daňového priznania elektronicky na portáli finančnej správy venovali náležitú pozornosť," doplnila Rybanská. Upozornila, že v praxi môžu vzniknúť rôzne situácie pre výpočet výšky daňového bonusu. V súčasnosti preto finančná správa pripravuje materiál, ktorý bude obsahovať čo najväčší počet konkrétnych prípadov. Všeobecná informácia k nároku na daňový bonus za rok 2022 je zverejnená na jej portáli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies