Neuveriteľné! Skladovaním fotiek, videí a mailov prispievame ku klimatickej kríze

NETKY.SK • 26 Október 2021, 13:44 • 2 min
Neuveriteľné! Skladovaním fotiek, videí a mailov prispievame ku klimatickej kríze

Toto by vám zrejme nikdy nenapadlo. Uhlíková stopa, ktorá sa vytvorí skladovaním miliónov nepotrebných fotiek, videí a mailov na serveroch po celom svete, je porovnateľná s tou, ktorú produkuje letecká doprava. Vyplýva to z nového výskumu britského Inštitútu pre inžinierstvo a technológie.

slovakia

left justify in out

Skladovanie miliónov nepotrebných fotiek, videí a mailov na serveroch po celom svete reálne prispieva k súčasnej globálnej klimatickej kríze. Informovala v utorok spravodajská televízia Sky News.

 

img

 

Inštitúcia inžinierstva a technológie (IET), ktorá si výskum objednala, odhaduje, že dospelý človek v Spojenom kráľovstve urobí v priemere takmer 900 fotografií ročne, pričom jeden z piatich ju uverejní na internete. Duplicitné alebo nechcené snímky ponechané v úložisku produkujú 10,6 kg emisií CO2 na osobu ročne, na základe spotrebovanej energie a uhlíkovej stopy generovanej ukladaním údajov, či už súkromne či na zdieľaných serveroch. 

 

img

 

Patrí sem taktiež zbytočné streamovanie a sťahovanie údajov a ukladanie e-mailov a správ. Len v samotnej Británii tak skladovanie nepotrebných dát celkovo generuje toľko oxidu uhličitého ako 112 500 spiatočných letov z Londýna do Austrálie.

 

Možno vás zaujme: Migračné krízy a nedostatok potravín môžu priniesť konflikty a chaos!

 

img

 

Zo správy IET vyplýva, že väčšina takýchto dát bola vytvorená počas posledných dvoch rokov a nevyzerá to tak, že by sa tento trend spomaľoval, skôr naopak.  "V našich stále viac vzájomne prepojených životoch sa v súčasnosti spoliehame na dáta, ktoré majú skrytú uhlíkovú stopu. Nie je prekvapením, že väčšina z nás si vôbec neuvedomuje, že online skladovane súborov si vyžaduje prevádzku obrovských, energeticky náročných dátových centier," uviedol Chris Cartwright z inštitútu IET.

 

img

 

Nový výskum podľa neho podčiarkuje skutočnosť, že k súčasnej klimatickej kríze neprispievajú len veľkí producenti emisií, ako sú letectvo, doprava a potravinársky priemysel, alebo využívanie rôznych nákladných problematických technológií. IET vo svojej správe odporúča sériu opatrení, ktoré by mali zaistiť udržateľný "životný štýl na internete". Výskumníci odporúčajú, aby užívatelia zmazávali nepotrebné maily a fotografie, obmedzili používanie hromadných emailov, vypínali si funkciu autoplay pri počúvaní podcastov a streamovaní videí, a aby si aspoň z času načas vypínali prenos obrazu vo videokonferenčných aplikáciách, informuje Sky News.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies