V Spojených štátoch spúšťajú výskumnú sieť na vyhodnotenie nových technológií skríningu rakoviny

NETKY.SK • 22 Február 2024, 16:08 • 2 min
V Spojených štátoch spúšťajú výskumnú sieť na vyhodnotenie nových technológií skríningu rakoviny

LOS ANGELES - Americké národné inštitúty zdravia (NIH) spustili sieť klinických skúšok na vyhodnotenie nových technológií na skríning rakoviny, uviedla agentúra v stredu.

slovakia

left justify in out

Výskumná sieť skríningu rakoviny bude skúmať, ako identifikovať rakovinové metastázy skôr, keď môžu byť ľahšie liečiteľné. Osem skupín získalo finančné prostriedky od Národného inštitútu pre rakovinu (NCI), ktorý je súčasťou NIH, na vykonávanie počiatočných aktivít siete.

"Rozvíjajúce sa technológie, ako sú testy na detekciu viacerých druhov rakoviny, by mohli zmeniť skríning rakoviny a pomôcť predĺžiť životy oveľa väčšiemu počtu ľudí. Musíme si byť istí, že tieto technológie fungujú, a pochopiť, ako ich používať, aby z nich mali úžitok všetci," povedal W. Kimryn Rathmell, riaditeľ NCI.

V roku 2024 sieť spustí pilotnú štúdiu, známu ako Vanguard Study on Multi-Cancer Detection, aby sa podľa NIH zaoberala realizovateľnosťou použitia testov na detekciu viacerých druhov rakoviny v budúcich randomizovaných kontrolovaných štúdiách.

"Naším cieľom je systematicky vyhodnocovať technológie skríningu rakoviny, aby sme pochopili, ako ich najlepšie využiť na záchranu životov. Údaje zozbierané prostredníctvom týchto klinických skúšok možno použiť na vypracovanie usmernení pre skríning rakoviny založených na dôkazoch," povedala Lori M. Minasian, zástupkyňa riaditeľa divízie prevencie rakoviny v NCI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies