Do klubu SaS vstúpia nespokojní poslanci okolo Márie Kolíkovej!

NETKY.SK • 8 September 2021, 06:30 • 2 min
Do klubu SaS vstúpia nespokojní poslanci okolo Márie Kolíkovej!

BRATISLAVA – Frakcii okolo ministerky spravodlivosti došla trpezlivosť. Rozhodli sa odísť zo strany Za ľudí a dať Veronike Remišovej zbohom.

slovakia

left justify in out

Chaos a škriepky v strane Za ľudí sa dnešným dňom pravdepodobne skončia. Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík na stredu ohlásil spoločnú tlačovú besedu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou

 

Témou bude aktuálna politická situácia. Ako informovala televízia Markíza, na tlačovom brífingu ohlásia vstup frakcie okolo ministerky do klubu liberálov. Pred týmto krokom pritom nespokojní poslanci viackrát varovali.

 

Volali po tom, aby vicepremiérka a líderka strany Veronika Remišová zvolala mimoriadny snem Za ľudí, na ktorom by sa volilo nové vedenie strany. Napriek opakovaným výzvam ho však odmietla zvolaťkolegom odporučila, aby neriešili škriepky a radšej sa venovali svojej práci. 

 

Klub SaS sa prijatím nových členov rozrastie zo súčasných 13 na 19 poslancov. Horšie na tom bude klub Za ľudí, ktorý odchodom poslancov zanikne. Nebude spĺňať minimálny počet, čo je osem zákonodarcov

 

Prečítajte si tiež: Veronika Remišová chce zmraziť práva členov Kolíkovej frakcie

 

Ako upozornila televízia, zatiaľ nie je jasné, či strana Za ľudí zostane súčasťou vládnej koalície alebo sa otvorí koaličná zmluva, ktorá zadefinuje nové politické pomery

 

K rozdeleniu strany Za ľudí na dva tábory došlo ešte počas vládnej krízy na jar tohto roka. Frakcii okolo Kolíkovej sa nepozdával Remišovej postup pri jej riešení a nejasné vyjadrenia v čase, kedy hrozili predčasné voľby, ak by sa lídri vládneho štvorlístka nedohodli na personálnych zmenách.

 

Kolíková dlhé mesiace otvorene kritizuje predsedníčku pre čistky v strane a svojvoľné odvolávanie ľudí z ich funkcií. Poslednou kvapkou v mori bola pravdepodobne personálna výmena štátnej tajomníčky rezortu kultúry Zuzany Kumanovej. Remišová pritom nikomu poriadne nevysvetlila, prečo sa tak rozhodla urobiť. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Záhadné odvolanie Kumanovej. Remišová jej svoje rozhodnutie neodôvodnila!

 

Do dnešného dňa mal klub Za ľudí desať členovŠiesti podporujú Kolíkovú a dve poslankyne stoja za Remišovou. Bývalý podpredseda parlamentu Juraj ŠeligaJana Žitňanská sa nepriklonili ani k jednému krídlu.

 

Ak dôjde k prestupu do klubu SaS, bude sa to týkať poslancov Michala Luciaka, Mareka Hattasa, Vladimíry Marcinkovej, Vladimíra Ledeckého, Jána BenčíkaTomáša Lehotského.

 

Na situáciu stihol zareagovať minister obrany Jaroslav Naď. Ten uviedol, že pokiaľ dôjde k preskupeniu poslancov, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková môže prísť o svoju funkciu.

 

Rezort spravodlivosti by tak matematicky mohol pripadnúť OĽaNO. „Nechcem tým nič prejudikovať, lebo ani nevieme, či vstúpia do klubu SaS,“ uviedol. 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: Problémy v strane Za ľudí neutíchajú! Kolíková reaguje na Remišovú

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies