Situácia na rieke Slaná sa opäť zhoršila: Hodnoty arzénu stúpli, ekologická katastrofa trvá už dva roky

NETKY.SK • 25 Február 2024, 09:50 • 2 min
Situácia na rieke Slaná sa opäť zhoršila: Hodnoty arzénu stúpli, ekologická katastrofa trvá už dva roky

Hodnoty arzénu v rieke Slaná sa opäť zvýšili. Ekologická katastrofa tam trvá už dva roky. Kontaminovaná voda vyteká z bývalej bane v Nižnej Slanej.

slovakia

left justify in out

Pred dvoma rokmi sa rieka Slaná sfarbila na oranžovo. Takto znečistená voda tiekla niekoľko mesiacov až po hranice s Maďarskom. Aj teraz vidieť, že nie je úplne čistá.

„Je to smutné, že ani po dvoch rokoch… Celý minulý rok sa situácia vôbec neriešila,“ hovorí rybár a aktivista Tibor Varga.

Na rieke Slaná vyhlásili mimoriadnu situáciu. O riešení problému musí rozhodnúť vláda.

„Envirorezort už pripravil návrh uznesenia ohľadom riešenia znečistenia na rieke, ktoré už prešlo medzirezortným pripomienkovým konaním a spoločne s MH SR ho plánuje predložiť na vládu,“ píše sa v stanovisku ministerstva životného prostredia.

V januári tohto roku zasadal v Nižnej Slanej krízový štáb. Jeho členovia si pozreli aj priamo priestory bane, kde sa vykonával banský zásah.

V ďalšom období je potrebné vynaložiť rádovo 4,5 miliónov eur, keďže sa momentálne využívajú aj pôvodné staré hrdzavé rúry, ktoré môžu kedykoľvek povoliť, a za druhé, vybudovať čističku, aby voda, ktorá je vypúšťaná do rieky Slaná dosahovala zákonné limity, hovorí štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.

Situáciu v bani a v rieke aj naďalej monitorujú geológovia, vodohospodári aj Rudné bane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Rieka Slaná. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies