V severnom Španielsku objavili jaskynné rytiny staré 14.500 rokov

NETKY.SK • 16 Október 2016, 11:21 • 2 min
V severnom Španielsku objavili jaskynné rytiny staré 14.500 rokov

MADRID - Približne 50 skalných rytín starých okolo 14.500 rokov objavili v jaskyni v severošpanielskom mestečku Lekeitio.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie biskajského regionálneho predstaviteľa Unaia Rementeriu.

 

Rytiny sú podľa jeho slov "pokladom ľudstva", výnimočne dobre remeselne zvládnuté a veľmi dobre ešte aj dnes viditeľné. Odborníci tvrdia, že sú najpôsobivejšími rytinami, aké sa doteraz našli na Pyrenejskom polostrove.

 

Medzi zvieratami vyrytými do skalnej steny sú kone, bizón, kozy a - doposiaľ vôbec prvýkrát - najmenej dva levy, sumarizuje AP.

 

Región Biskajsko susedí s provinciou Kantábria. A práve tam sa nachádza jaskyňa Altamira, lokalita s najcennejšími pravekými jaskynnými maľbami v Španielsku. Altamira sa niekedy prezýva aj "Sixtínskou kaplnkou paleolitického umenia".

 

V máji tohto roka boli v severnom Španielsku, v baskickej jaskyni Atxurra, takisto objavené jaskynné rytiny a maľby zvierat zo staršej doby kamennej. Vedci vtedy tento unikátny nález označili za "majstra jaskynného umenia" spomedzi desiatich podobných paleolitických lokalít v Európe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies