V Rzeszówe prepukla legionelóza, hlásia 3 úmrtia a 71 hospitalizovaných

NETKY.SK • 24 August 2023, 10:45 • 2 min
V Rzeszówe prepukla legionelóza, hlásia 3 úmrtia a 71 hospitalizovaných

Poľsko-V susednom štáte musia čeliť infekčnej chorobe. Obyvateľov trápi závažný druh zápalu pľúc, ktorý je zapríčinený baktériami.

slovakia

left justify in out

Poľsko je obľúbeným cieľom Slovákov kvôli turizmu aj výhodnejším nákupom. V súčasnosti je ale jedno jeho mesto v obkľúčení závažného infekčného ochorenia. Legionárska choroba tam už do nemocníc poslala vyše sedemdesiat Poliakov. Zdrojom nákazy môže byť voda aj klimatizácia.

 

V meste Rzeszów na juhovýchode Poľska prepukla legionelóza, známa aj ako legionárska choroba. Tomuto zriedkavému bakteriálnemu ochoreniu pľúc tam už podľahli traja ľudia, zatiaľ čo ďalších 71 bolo pre nákazu hospitalizovaných. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry AFP. "Na legionelózu už zomreli traja ľudia," povedal hovorca miestnej fakultnej nemocnice.

 

Hovorca miestnej fakultnej nemocnice dodal, že obeťami sú výlučne starší ľudia. Miestni zdravotníci informovali, že dosiaľ bolo s touto nákazou hospitalizovaných aj ďalších 71 ľudí. Zdroj šírenia nákazy nebol bezprostredne známy. Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc.

 

Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda. Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami. Úrady v Rzeszówe ohlásili v súvislosti s nákazou kontroly v mestskej vodovodnej sieti, ako aj ďalšie dezinfekčné práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies