Vodný slalom: Slovákom začína v španielskom La Seu interná nominácia na OH2024

NETKY.SK • 30 August 2023, 17:45 • 2 min
Vodný slalom: Slovákom začína v španielskom La Seu interná nominácia na OH2024

Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome vstupujú od štvrtka do súboja o štart na Letných olympijských hrách 2024 v Paríži prostredníctvom vnútornej nominácie. Túto príležitosť si budú môcť vyzdvihnúť na septembrových majstrovstvách sveta vo Veľkej Británii. Pre každú disciplínu s výnimkou kajak krosu bude k dispozícii iba jedna olympijská miestenka. Informáciu priniesol portál canoe.sk.

slovakia

left justify in out

La Seu - Celkový počet miesteniek pre mužov a ženy je 41, z toho 21 pre kajakárske disciplíny, 17 pre kanoistické a 3 pre kajak kros. Z jednej krajiny sa môže na OH v Paríži kvalifikovať maximálne trojica mužov a trojica žien. V kategórii K1 je k dispozícii 15 miest, v C1 dvanásť a v kajak krose môžu štartovať tí pretekári, ktorí sa kvalifikujú v ostatných disciplínach. Špecialisti na kros budú mať príležitosť kvalifikovať sa na Svetovom pohári v Prahe v roku 2024. V novej disciplíne, kde môže každá krajina postaviť dvoch mužov a dve ženy, bude možné štartovať.
Táto olympiáda prinesie novinku, pretekári budú mať možnosť štartovať vo viacerých disciplínach. Ak štartujú v viacerých kategóriách na majstrovstvách sveta, budú môcť pre svoju krajinu vybojovať účasť len v disciplíne, ktorú absolvujú ako prvú.
Súboj o štartovacie miestenky bude spojený s internou nomináciou. Slovenskí pretekári sa budú zúčastňovať na olympijskej kvalifikácii paralelne s touto internou súťažou. Body budú získavať nielen na pretekoch Svetového pohára v La Seu, ale aj na majstrovstvách sveta (19.9.-24.9.) a na záverečnom podujatí Svetového pohára v Paríži (5.10.-8.10.).
Vodný slalom sa stal súčasťou Letných olympijských hier už po desiatykrát. Jeho debut sa uskutočnil v roku 1972 v Mníchove a následne sa vrátil do programu v Barcelone v roku 1992. Tento šport je jedným z najúspešnejších pre Slovensko v rámci olympiád. Počas éry samostatnosti krajina získala 15 medailí (8 zlatých, 4 strieborné a 3 bronzové). Pretekári sa teraz postavia pred novú výzvu a budú svedkami vzrušujúcej cesty za olympijským snom.
Výpočet bodov pre internú nomináciu:
miesto - 24 bodov
miesto - 22 bodov
miesto - 20 bodov
miesto - 18 bodov
miesto - 17 bodov
miesto - 16 bodov
miesto - 15 bodov
miesto - 14 bodov
miesto - 13 bodov
miesto - 12 bodov
miesto - 10 bodov
miesto - 9 bodov
miesto - 8 bodov
miesto - 7 bodov
miesto - 6 bodov
miesto - 5 bodov
miesto - 4 bodov
miesto - 3 bodov
miesto - 2 bodov
miesto - 1 bod ha ms



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies