Mexiko má nové pravidlá pre prácu z domu, zamestnávatelia musia platiť internet

NETKY.SK • 10 Jún 2023, 12:30 • 2 min
Mexiko má nové pravidlá pre prácu z domu, zamestnávatelia musia platiť internet

MEXIKO - Mexické ministerstvo práce vydalo v piatok nové pravidlá, ktoré vyžadujú, aby zamestnávatelia zamestnancom pracujúcim z domu platili internet a poskytli ergonomické stoličky.

slovakia

left justify in out

Medzi novými pravidlami je aj "právo zamestnancov odpojiť sa", ak pracujú najmenej 40 percent svojho času na diaľku. Zamestnanci pracujúci z domu sa totiž často sťažujú, že sú neustále dosiahnuteľní, a preto ich šéfovia neustále žiadajú, aby pracovali. Mexiko, tak ako mnoho ďalších krajín, zažilo počas pandémie koronavírusu v rokoch 2020 a 2021 veľký nárast v práci na diaľku. Aj keď sa zamestnanci postupne vracajú do kancelárskych priestorov, práca z domu či na diaľku sa uchytila a stala sa novým trendom. Tento trend je taký výrazný, že niektoré kancelárske budovy na rušných uliciach v centrách miest sa menia na byty, nemocnice a obchody.

 

img

 

Mexické ministerstvo práce uviedlo, že šéfovia majú povinnosť platiť za elektrinu, tlačiarne a ďalšie vybavenie používané pri práci z domu. Podľa nových pravidiel platí, že ak domov zamestnanca nie je bezpečný, dobre osvetlený a dobre vetrateľný, nemôžu ho šéfovia nútiť tam pracovať. Inšpektori môžu navštíviť domov zamestnanca alebo ho môžu požiadať, aby odfotografoval svoje priestory a tak dokázal, že spĺňajú požiadavky na prácu.

 

Zamestnanci pracujúci z domu nemôžu byť platení menej než tí, čo chodia do kancelárie, a musia mať stanovený počet pracovných hodín. Tak ako v mnohých iných častiach sveta aj v Mexiku niektorí zamestnanci využívajú "zmiešaný" alebo hybridný model, teda chodia do kancelárie len v určité dni týždňa. Nové pravidlá sa vzťahujú na tých, čo pracujú na diaľku najmenej 40 percent týždňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona