V Rusku došlo k ďalšej ekologickej katastrofe. V rieke Ob skončili tony zemného plynu

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 12:08 • 2 min
V Rusku došlo k ďalšej ekologickej katastrofe. V rieke Ob skončili tony zemného plynu

SIBÍR – Do rieky Ob vytieklo približne 700 ton skvapalneného zemného plynu.

slovakia

left justify in out

uským hasičom sa v nedeľu podarilo zlikvidovať rozsiahly požiar, ktorý vypukol v sobotu na mieste, kde došlo k poškodeniu potrubia slúžiaceho na prepravu ropných látok.

 

Do zamrznutej rieky Ob v Chantyjsko-mansijskom autonómnom okruhu na západnej Sibíri, vytieklo približne 700 ton skvapalneného zemného plynu.

 

K ekologickej katastrofe sa vyjadril aj majiteľ ropovodu - ruský petrochemický gigant Sibur. V oficiálnom vyhlásení uviedol, že k úniku ropných látok došlo v sobotu v širšej oblasti priľahlej k mestu Nižnevartovsk. Dôsledkom úniku mal byť požiar na zamrznutej rieke Ob.

 

K incidentu došlo pritom iba 44 kilometrov od obývanej oblasti. Ako ďalej uvádza ruský gigant, aj napriek tonám zemného plynu, ktoré skončili v rieke, havária údajne nepredstavuje žiadne riziko pre miestnych ľudí ani pre životné prostredie.

 

Takéto tvrdenia však nie sú na mieste, keďže zatiaľ nie jasný rozsah škôd. Do tohto regiónu už vyrazili odborníci, ktorý miesto monitorujú. Zároveň budú z hladiny rieky odoberať vzorky, aby sa zistilo akékoľvek poškodenie životného prostredia.

 

Zástupcovia ekologických organizácií Greenpeace a Svetový fond na ochranu prírody (WWF) vyslovili predpoklad, že príčinou ekologickej havárie mohli byť buď explózia plynov, ktoré sa dlhší čas hromadili pod ľadom zamrznutej rieky, alebo poškodenie potrubia v dôsledku jeho opotrebovanosti.

 

Rusko zažíva ekologické katastrofy pomerne často. Dochádza k nim najmä pre zastaranú infraštruktúru alebo nedbalosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies