Neúspech ako odrazový mostík úspechu: Prečo sú zlyhania v skutočnosti dôležitejšie než sa môže na prvý pohľad zdať?

NETKY.SK • 25 November 2023, 15:53 • 2 min
Neúspech ako odrazový mostík úspechu: Prečo sú zlyhania v skutočnosti dôležitejšie než sa môže na prvý pohľad zdať?

Neúspech sa často považuje za opak úspechu. Je to niečo, čomu sa snažíme za každú cenu vyhnúť, no napriek tomu je to nevyhnutná súčasť života. Neúspech môže mať mnoho podôb, ako napríklad nezískanie práce, o ktorú ste sa uchádzali, nezvládnutie skúšky alebo odmietnutie niekým, na kom vám záleží. Je však dôležité si uvedomiť, že neúspech nie je koniec cesty, ale skôr odrazový mostík k úspechu.

slovakia

left justify in out

Rast je základným aspektom života. Začíname rásť a rozvíjať sa fyzicky, mentálne a emocionálne od chvíle, keď sa narodíme. Ako postupujeme životom, hľadáme nové skúsenosti a výzvy, ktoré nám pomáhajú rásť a rozvíjať sa ako jednotlivci. Rodičia a vychovávatelia často robia všetko pre to, aby deti nemali ťažkosti. Zdá sa však, že tento prístup je nesprávny.

Prekážky a osobnostný rast?

Štúdie ukazujú, že prežívanie výziev a zápasov je rozhodujúce pre dosiahnutie odbornosti a majstrovstva. V skutočnosti tí, ktorí prekonali najviac prekážok, bývajú najdokonalejšími jednotlivcami. Je to preto, že rast zvyčajne zahŕňa vystúpenie z našich zón pohodlia, čelenie výzvam a prekážkam, riešenie ťažkých úloh alebo situácií, ktoré nás posúvajú za hranice našich možností, tvrdo pracovať na prekonaní našich slabostí a učiť sa z vlastných chýb.

Dôležité je vytrvať

Boje, ktoré so sebou prinášajú zmeny, vás naučia viac ako úspech. V živote sú chvíle, keď sa rozhodneme urobiť zmeny vo svojom živote, a inokedy, keď nás zmena núti. Bez ohľadu na to, aká je situácia, zmenu takmer vždy sprevádza boj a bolesť. Tieto boje sú pre nás výzvou a nútia nás prispôsobiť sa, aby sme ich prekonali. Ak sa vzdáte prekonávania svojich bojov, nebudete sa môcť zmeniť ani rásť. Ak však dokážete vytrvať a ísť do boja so svojimi bojmi, dokážete čokoľvek, čo si zaumienite.

Prechádzať ťažkými skúsenosťami môže byť bolestivé, no v konečnom dôsledku vás to spraví silnejšími a odolnejšími.

Jeden zo štyroch podnikateľov zlyhá

Sme ľudské bytosti. To znamená, že vstupujeme do tohto sveta s množstvom príležitostí na rast a osobný rozvoj. Spoločne sme na tejto spoločnej ceste k zlepšeniu seba (a sveta okolo nás). Aby sme to však dokázali, musíme zlyhať. 

Je dôležité poučiť sa z neúspechu, pretože nás to posúva o krok bližšie k úspechu. Uvádza sa, že jeden zo štyroch podnikateľov zlyhá vo svojom podnikaní skôr, ako uspeje. 

Profesor Duke University Sim Sitkin nazval termín „inteligentné zlyhania“. Inteligentné zlyhania sú pre nás dobré, pretože nám prinášajú poznanie. Dôležité je zapamätať si, že sa musíme zastaviť a zamyslieť sa. Musíme si dávať veľký pozor na naše zlyhania, aby sme sa z nich vedeli poučiť. 

Nevyhnutné učenie

Po neúspechu vieme, že k rovnakej úlohe alebo cieľu nemôžeme pristupovať rovnako. Nedosiahli by sme rovnaký výsledok. Takže akt zlyhania nevyhnutne vedie k premýšľaniu o nových spôsoboch, ako prekonať prekážky.

Neúspech nás núti skúmať, čo sa pokazilo. Reflexia je dôležitou súčasťou zlyhania. Bez reflexie by sme sa neučili. Je dôležité, aby sme si po zlyhaní našli chvíľu a sadli si s tým. 

Ako sa hovorí, nemôžeme robiť stále to isté a očakávať iné výsledky. Zlyhanie vedie k učeniu, pretože sme schopní identifikovať, kde sme zišli z cesty. Odtiaľ môžeme implementovať nové nápady, nové prístupy a nové stratégie. To všetko vedie k zvýšenej inovácii a kreativite, čo nám pomáha na našej ceste učenia sa.

"Ak ste nedávno v niečom zlyhali, dajte si chvíľu na to, aby ste to spracovali, precítili emócie, nech už sú akékoľvek, a potom pracujte na tom, aby ste vnímané zlyhanie zmenili na príležitosť na rast. Opýtajte sa sami seba, čo som sa z toho naučil?" V konečnom dôsledku ide o kultiváciu rastu myslenia a oslavu úsilia, nie výsledku.“ - Kealy Spring, kolega z vedenia, BetterUp 

Ak nikdy nehýbete telom a nenamáhate svaly, stanete sa mäkkými, slabými a krehkými. Ste náchylnejší na zranenia. Máte menej fyzickej sily, aby ste sa udržali v bezpečí a zdraví. Rovnakým spôsobom, ak sa nikdy mentálne alebo emocionálne neutrpíte žiadne výzvy, stanete sa slabým a krehkým. 

Odrazový mostík neúspechu

Najúspešnejší ľudia na svete zažili v určitom bode svojho života zlyhanie. V skutočnosti mnohí z nich pripisujú svoj úspech lekciám, ktoré sa naučili zo svojich neúspechov. Zlyhanie je príležitosťou učiť sa, rásť a stať sa lepším, než ste boli predtým.

Napokon, neúspech nám pomáha oceniť úspech. Keď zažijeme neúspech, pochopíme hodnotu úspechu a tvrdej práce, ktorú je potrebné na jeho dosiahnutie. Učíme sa oceniť cestu a proces, a nie len konečný výsledok. Toto ocenenie úspechu nás motivuje, aby sme pracovali tvrdšie 

Zdroje:

https://medium.com/illumination/the-value-of-struggle-for-your-growth-4135e6f597e9

https://toddofficial.com/the-struggles-that-come-with-change-will-teach-you-more-than-success-ever-will/

https://markmanson.net/why-growth-requires-struggle

https://www.linkedin.com/pulse/crucial-role-failure-personal-growth-success-rajesh-machha

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: graemecowan.com.au
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies