V rodnom Slovinsku Trumpovej vztýčili jej sochu: Pripomína strašiaka do maku

NETKY.SK • 16 September 2020, 11:06 • 2 min
V rodnom Slovinsku Trumpovej vztýčili jej sochu: Pripomína strašiaka do maku

V Slovinsku bola v utorok odhalená bronzová socha americkej prvej dámy Melanie Trumpovej, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Socha od amerického umelca žijúceho v Berlíne Brada Downeyho stojí blízko mesta Sevnica, kde Trumpová vyrástla, a má slúžiť ako náhrada za drevené vyobrazenie bývalej modelky a manželky Donalda Trumpa, ktorú v júli zničili vandali.

 

Socha umiestnená na takmer trojmetrovom podstavci má hrubé tvary a nerozoznateľnú tvár a podľa zverejnených fotografií sa podobá skoršej poničenej skulptúre.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BRAD DOWNEY (@bigtimebrad),

 

Na rozdiel od nej je ale v jednej farbe, zatiaľ čo drevená Melania mala modrý kabát, ktorý si skutočná Trumpová obliekla, keď jej manžel v roku 2017 skladal prezidentskú prísahu.

 

 

Novo odhalenú sochu dopĺňa tabuľka s nápisom "Socha je venovaná večnej spomienke Melaninho pomníka, ktorý stál na týchto miestach".

 

Pôvodnú drevenú sochu, ktorej sa dostalo od kritikov prezývky strašiak do kapusty, si objednal Brad Downey, miestneho ľudového umelca Aleša Župevca.

 

 

Socha sa stala terčom podpaľačského útoku v noci 4. júla, kedy USA slávili deň nezávislosti. Vzhľadom na to, že cieľom nebolo verné zobrazenie podoby ženy šéfa Bieleho domu, považovali niektorí dielo za paródiu.

 

Trumpová manželka sa narodila ako Melanija Knavsová v roku 1970 v slovinskej obci Novo Mesto, vyrastala ale v Sevnici. Keď mala okolo dvadsiatich, Slovinsko opustila a začala sa venovať kariére modelky. Za Trumpa sa vydala v roku 2005.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies