SOŠ automobilová v Košiciach otvorila vlastnú lakovňu a učebňu elektromobility

NETKY.SK • 30 Marec 2023, 18:0 • 2 min
SOŠ automobilová v Košiciach otvorila vlastnú lakovňu a učebňu elektromobility

KOŠICE - Moderná lakovňa a učebňa elektromobility pribudla na Strednej odbornej škole (SOŠ) automobilovej v Košiciach. Vďaka novému vybaveniu získanému cez eurofondy sa skvalitní výučba budúcich autoopravárov, mechatronikov a lakovníkov. Špecializované učebne slávnostne otvorili vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Ako informoval zriaďovateľ školy Košický samosprávny kraj (KSK), projekt na modernizáciu materiálno-technického vybavenia odborných pracovísk so spolufinancovaním mal celkovú hodnotu viac ako 332.000 eur. Košická SOŠ má tak ako jediná škola na Slovensku vlastnú lakovňu vybavenú najmodernejšími technológiami. Disponuje úsporným a efektívnym striekacím boxom, miešačkou farieb, vzorkovníkom, ale aj počítačom so špeciálnym softvérom na miešanie farieb a zariadením na výber odtieňa.

 

Riaditeľka SOŠ Jana Vargová poukázala na potrebu praktického vyučovania žiakov a na to, že o absolventov odboru autoopravár – lakovník je u zamestnávateľov veľký záujem. V učebni elektromobility sa nachádza funkčný model auta BMW i3, špeciálne upravený ako učebná pomôcka s dôrazom na bezpečnú manipuláciu. Elektromobil je vybavený vysokonapäťovým systémom s viac ako 30 elektrickými meracími bodmi. Vďaka rezom sú najdôležitejšie komponenty auta viditeľné, čo uľahčuje spoznávanie jeho funkcií. Súčasťou je systém CarTrain vybavený simulátorom, vo výbave učebne je aj nabíjacia stanica a kompaktný laboratórny simulátor stabilizačných systémov ABS, ASR a ESP. "Žiaci vidia, ako celý systém elektromobilu funguje, dajú sa na ňom simulovať rôzne poruchy, samozrejme, aj diagnostikovať a odstrániť ich," priblížila riaditeľka.

 

Predseda KSK Rastislav Trnka uviedol, že pri Košiciach sa aktuálne začalo s výstavbou závodu automobilky Volvo, a preto táto investícia do vzdelávania budúcich odborníkov v oblasti automobilového priemyslu prichádza včas. "Novej generácii sme tak pripravili cieľovú rovinku k úspešnému vstupu do profesie, ktorá sa začala konečne rozvíjať už aj na východe," povedal. Škola v rámci projektu podľa kraja získala aj dve nové Zero učebne využívané pre potreby odborných predmetov v autoopravárenstve, plne funkčný školský pneuservis s novými technológiami a zdvihákmi, ako aj moderné vybavenie na servis klimatizácie automobilov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona