V referende o zmenách v ústave zahlasovalo 60 percent belgických Turkov

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 12:22 • 2 min
V referende o zmenách v ústave zahlasovalo 60 percent belgických Turkov

BRUSEL – Približne dve tretiny tureckých voličov žijúcich v Belgicku využili možnosť predčasne hlasovať v referende o zmenách v tureckej ústave, ktoré by mali posilniť funkciu prezidenta na úkor ostatných zložiek moci.

slovakia

left justify in out

V Belgicku hlasovalo v referende viac ako 81.000 Turkov, čo je približne 60 percent tureckých oprávnených voličov žijúcich v tejto krajine. Informovala o tom belgická televízna a rozhlasová stanica RTBF. Podľa tureckých predstaviteľov je to najvyšší percentuálny podiel v európskych štátoch.

 

Nedeľa bola posledným dňom dvojtýždňového obdobia, počas ktorého mohla v referende hlasovať turecká diaspóra. V Belgicku vtedy prišlo k urnám 6.664 osôb. Svoj hlas mohli odovzdať na veľvyslanectve v Bruseli alebo na konzuláte v Antverpách. Zapečatené urny budú prevezené do Turecka. Celkovo žije v Belgicku zhruba 160.000 Turkov.

 

Počas uvedeného dvojtýždňového obdobia hlasovali aj príslušníci početnej tureckej diaspóry v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Dánsku a vo Francúzsku. Snaha tureckých ministrov vystúpiť na predreferendových mítingoch narazila v Nemecku a Holandsku na odpor, čo vyvolalo diplomatické spory medzi Ankarou, Haagom a Berlínom.

 

Hlasy zahraničných Turkov v referende naplánovanom na 16. apríla nie sú zanedbateľné. Len v Nemecku žije takmer jeden a pol milióna tureckých oprávnených voličov, z ktorých hlasovalo 39 percent. Celkovo v zahraničí žijú takmer tri milióny Turkov oprávnených hlasovať v referende.

 

Referendum inicioval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý presadzuje posilnenie prezidentskej funkcie argumentujúc, že to povedie k väčšej prosperite krajiny. Navrhované zmeny dávajú do rúk prezidenta viac výkonnej moci a rušia funkciu premiéra. Kritici sa obávajú, že zmeny príliš posilnia úlohu prezidenta a narušia politickú rovnováhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies