V Rangúne sa konali prvé komunálne voľby za 60 rokov

NETKY.SK • 27 December 2014, 17:19 • 2 min
V Rangúne sa konali prvé komunálne voľby za 60 rokov

RANGÚN - V najväčšom mjanmarskom meste Rangún sa dnes, prvýkrát za 60 rokov, konali komunálne voľby.

slovakia

left justify in out

Približne 400.000 voličov mohlo rozhodnúť o obsadení časti kresiel vo výbore pre rozvoj mesta. Hoci o najdôležitejších postoch v tomto grémiu naďalej rozhoduje vláda, hlasovanie je považované za dôležitú skúšku pred parlamentnými voľbami naplánovanými na november 2015.
      

Vojenská junta v Mjanmarsku začala na jeseň 2010 po desaťročiach vlády proces postupných politických reforiem. Moc odovzdala formálne civilnej vláde bývalého generála Thein Seina, ktorý je od marca 2011 prezidentom niekdajšej Barmy. Došlo k uvoľneniu cenzúry, prepusteniu väčšiny politických väzňov a líderka opozície Aun Schan Su Ťij mohla opäť kandidovať vo voľbách.
      

Komunálne voľby v Rangúne sú len druhým väčším hlasovaním od sporných volieb v novembri 2010, ktorých sa Su Ťij a jej Národná liga za demokraciu (NLD) ešte nemohli zúčastniť. 
      

Voľby v Rangúne sa však stretli aj s kritikou, keďže každá domácnosť mohla odovzdať iba jeden hlas, takže z niekoľkých miliónov obyvateľov malo právo voliť len asi 400.000. Vek kandidátov bol obmedzený a politické strany sa volieb nemohli zúčastniť. Taktiež neexistovala prakticky žiadna predvolebná kampaň.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies