V prípade smrti vojaka v Trebišove obvinili policajta

NETKY.SK • 15 Október 2013, 15:15 • 2 min
V prípade smrti vojaka v Trebišove obvinili policajta

KOŠICE - V prípade smrti vojaka Ivana Koliščáka, ktorý zomrel v apríli pri policajnom zásahu v Trebišove, obvinili policajta P. T.. "V danom prípade bolo 9. októbra vznesené obvinenie voči príslušníkovi polície za prečin usmrtenia.

slovakia

left justify in out

 Ďalej sa budú vykonávať procesné úkony v zmysle trestného poriadku,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová. Štátni policajti zasahovali v jednom z trebišovských barov 23. apríla. Zomrel pri tom vojak Ivan Koliščák z trebišovského útvaru.

„Máme vážne podozrenie, že vyšetrovanie je zmanipulované. Vyšetrovateľ už 18. júna poznal závery dvoch súdnych znalcov, ktorí v posudku konštatovali, že Ivan zomrel násilnou smrťou udusením. Vyšetrovateľ od júna až do 9. októbra neobvinil páchateľa. Obrátil som sa na Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou o vylúčenie vyšetrovateľa z vyšetrovania tohto prípadu, ako aj doterajšieho dozorujúceho prokurátora,“ uviedol dnes pre agentúru SITA právny zástupca poškodených v kauze Juraj Kus. Podľa neho mal vyšetrovateľ konať bez meškania a nie čakať niekoľko mesiacov, kým vznesie obvinenie. Doplnil, že podľa znalcov Ivan nemusel zomrieť, keby mu včas uvoľnili dýchanie. Jeden zo zasahujúcich policajtov totiž kľačal Ivanovi na krku tak, že nemohol dýchať. 

Podľa Kusa by mali byť obvinení nielen jeden, ale všetci štyria policajti, ktorí voči vojakovi zasahovali 23. apríla v trebišovskom bare. Kus doložil, že na zásahu sa nezúčastnil len jeden, ale štyria policajti. „Je otvorená otázka, prečo neusmernili kolegu počas zásahu a neupozornili ho na neprimeranosť a tvrdosť. Takýto záver a vznesenie obvinenia len voči jednému policajtovi je zo strany vyšetrovateľa nelogický a v rozpore so zdravým rozumom,“ prezentoval svoj názor Kus. Generálna prokurátora by mala podľa neho preskúmať, či si svoje povinnosti nezanedbali aj vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor. Kus tvrdí, že generálna prokuratúra poverila košickú krajskú prokuratúru, aby prešetrila jeho sťažnosť a postup vyšetrovateľa ako aj prokurátora. 

O vznesení obvinenia voči policajtovi už vie aj jeho nadriadený, ktorý rozhodne, čo s policajtom urobí. „Nadriadenému policajta bolo zatiaľ doručené len uznesenie o vznesení obvinenia. Z tohto dôvodu musí najskôr požiadať o nahliadnutie do vyšetrovacieho spisu a následne bude môcť rozhodnúť, či policajta ponechá vo výkone služby až do právoplatného rozhodnutia súdu, či iného rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní, alebo spracuje návrh na jeho prepustenie,“ informoval hovorca košickej polície Alexander Szabó. 

Ako v apríli informoval portál noviny.sk, tragédia sa začala tým, že v reštaurácii okolo polnoci vraj jeden z hostí obťažoval čašníčku, ktorá privolala policajnú hliadku. Po zásahu ostal ležať na zemi mŕtvy 40-ročný muž. Neskôr sa ukázalo, že ide o profesionálneho vojaka, ktorý má za sebou riadny výcvik a zúčastnil sa aj na vojenskej misii v Afganistane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies