V pražskej zoo sa narodilo žirafie mláďa

NETKY.SK • 6 August 2016, 08:53 • 2 min
V pražskej zoo sa narodilo žirafie mláďa

PRAHA - Pražská zoologická záhrada má nový prírastok: v noci nadnes sa tam narodila žirafia samička, ktorá meria približne 180 centimetrov. Porodila ju dvadsaťročná žirafa Rothschildova menom Eliška, pre ktorú je to už ôsme mláďa. Informoval o tom na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Otcom malej žirafy je samec Johan. Matke aj mláďaťu sa po pôrode darí dobre. Pôrod bol bezproblémový a trval len necelú hodinu a pol.

 

"Eliška ho vďaka svojim predchádzajúcim skúsenostiam zvládla výborne a mláďa potom starostlivo očistila. Malá samička, ktorá meria približne 180 centimetrov, začala čoskoro sať materské mlieko," oznámila dnes chovateľka Jindra Kotrbáčková.

 

Matka Eliška oslávi v októbri svoje 21. narodeniny. "Napriek svojmu vyššiemu veku je vo veľmi dobrej kondícii a ako skúsená a pohodová matka sa o mláďa vzorne stará. V histórii chovu žiráf Rothschildových v Zoo Praha je to už 82. narodené mláďa," spresnil riaditeľ pražskej zoologickej záhrady Miroslav Bobek.

 

Vo voľnej prírode sa žirafy väčšinou takého vysokého veku nedožívajú, avšak pri zvieratách, o ktoré sa starajú ľudia, to výnimočné nie je. Matkou Elišky bola samica Berta, ktorá sa v pražskej zoo dožila 23 rokov. Svoje posledné mláďa pritom porodila tiež vo veku 21 rokov.

 

Žirafie mláďa uvidia návštevníci zoo vo výbehu približne o štrnásť dní. Jeho meno oznámia ošetrovatelia pri krstinách 28. septembra.

 

Žirafy Rotschildové patria medzi najohrozenejší poddruh žiráf. Vo voľnej prírode žijú v chránených oblastiach Ugandy a Kene, ich tamojšia populácia sa však podľa odhadov odborníkov pohybuje len okolo tisícky zvierat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies