V Poľsku zomrel aj druhý afganský chlapec, ktorý sa otrávil hubami

NETKY.SK • 3 September 2021, 19:45 • 2 min
V Poľsku zomrel aj druhý afganský chlapec, ktorý sa otrávil hubami

VARŠAVA - Chlapec podľahol otrave jedovatými hubami. Život mu nezachránila ani transplantácia pečene.

slovakia

left justify in out

V Poľsku v piatok zomrel aj druhý afganský chlapec, ktorý sa po evakuácii z vlasti spolu so svojou rodinou otrávil v poľskom lese jedovatými hubami. Stalo sa tak iba deň po tom, ako na následky otravy zomrel aj jeho päťročný brat, informovala agentúra AFP.

 

Prechádzka lesom sa skončila tragédiou

Šesťročnému chlapcovi len pred niekoľkými dňami transplantovali pečeň, jeho zdravotný stav sa však napriek tomu nezlepšil a otrave podľahol.

 

Obaja chlapci dorazili do Poľska z Afganistanu 23. augusta a v čase incidentu sa nachádzali v karanténe v migračnom centre v poľskom meste Podkowa Lešna v blízkosti Varšavy.

 

Chlapci pritom mali jedovaté huby zjesť už druhý deň po tom, ako do Poľska dorazili. Súrodencov hospitalizovali medzi 26. a 27. augustom. Okrem bratov sa hubami otrávila aj ich 17-ročná sestra, tú však už z nemocnice prepustili.

 

Prečítajte si tiež: Evakuované afganské deti potrebujú novú pečeň! V Poľsku sa otrávili jedovatými hubami

 

Úrady rozbehli rozsiahle vyšetrovanie

Cudzinecký úrad uviedol, že o lekársku pomoc požiadalo v zariadení celkovo päť ľudí, ktorí sa sťažovali na žalúdočné ťažkosti. Nie je však isté, či prípady súvisia s konzumovaním jedovatých húb. 

 

Poľská prokuratúra a polícia v strednom Poľsku tiež začali vyšetrovať udalosti spojené s otravou rodiny. Hovorca cudzineckého úradu Jakub Dudziak, ktorý riadi migračné strediská v Poľsku, odmietol tvrdenie, že deti zjedli huby preto, lebo dostávajú stravu iba dvakrát denne a boli hladné.

 

Vyhlásil, že evakuovaní ľudia dostávajú "tri jedlá denne, pričom ich tvoria rôzne zložky vrátane mliečnych výrobkov, mäsa, zeleniny, ovocia a nápojov".

 

Poľský spravodajský portál OKO.press informoval, že otec otrávených detí niekoľko rokov pracoval pre britskú armádu. Po tom, ako sa Afganistanu zmocnil Taliban, jeho rodinu evakuovala poľská armáda na žiadosť Británie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies