REPORTÁŽ: Predseda hnutia Smer-SD predstavil nový systém zvyšovania minimálnej mzdy

NETKY.SK • 31 Júl 2019, 21:51 • 2 min
REPORTÁŽ: Predseda hnutia Smer-SD predstavil nový systém zvyšovania minimálnej mzdy

BRATISLAVA - Predseda strany Smer-SD Robert Fico informoval, že ešte v dnešných hodinách by predseda SNS Andrejovi Dankovi a šéf strany Most-Híd Béla Bugár mali obdržať obálky s návrhom novely zákona o minimálnej mzde, podľa ktorého by najnižšie hrubé zárobky na Slovensku tvorili 60 % z priemernej mzdy na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Sme presvedčení, že sú splnené všetky predpoklady na to, aby už v roku 2020 mohla byť minimálna mzda 600 eur," povedal Fico. Považoval by za "veľké víťazstvo", ak by sa podarilo vzorec na výpočet minimálnej mzdy v sume 60 % priemernej mzdy zaviesť už od 1. januára 2020. "Nechcem však tlačiť na pílu, rozumiem argumentom zamestnávateľov aj odborárov," povedal. Upozornil na to, že v Slovinsku minimálna mzda dosahuje okolo 800 eur. Podľa šéfa Smeru minimálnu mzdu na Slovensku poberá asi 130 tisíc zamestnancov. O tom, aby minimálne hrubé zárobky dosahovali 60 % z priemernej mzdy v krajine, podľa Fica hovorí aj Európska sociálna charta.

 

img


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR navrhuje minimálnu mzdu pre rok 2020 vo výške 580 eur. V hodinovom vyjadrení pôjde o sumu 3,333 eura. Podľa ministerstva ide o kompromisné riešenie, keďže Konfederácia odborových zväzov SR požadovala zvýšenie na 635 eur a zástupcovia zamestnávateľov na 552,20 eura mesačne. 

 

https://www.netky.sk/clanok/minimalna-mzda-opat-porastie-od-buduceho-roka-dosiahne-tuto-hodnotu

"Prihliadali sme aj na makroekonomické ukazovatele, osobitne na nízku mieru nezamestnanosti a pretrvávajúci nedostatok pracovnej sily v niektorých profesiách. Navrhovaná suma minimálnej mzdy zároveň reaguje na už dohodnutý trend rastu taríf zamestnancov v štátnej službe a pri výkone práce vo verejnom záujme," uvádza ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

img


Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila zo 480 eur na 520 eur. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu tak stúpol na 2,989 eura z pôvodných 2,759 eura. Čistý príjem zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu tak oproti vlaňajšku išiel nahor o 27,17 eura na 430,35 eura.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies