Evakuované afganské deti potrebujú novú pečeň! V Poľsku sa otrávili jedovatými hubami

NETKY.SK • 30 August 2021, 18:10 • 2 min
Evakuované afganské deti potrebujú novú pečeň! V Poľsku sa otrávili jedovatými hubami

VARŠAVA - Starosta poľského mesta Podkowa Lesňa, Artur Tusiňski, vyzval v pondelok darcov orgánov, aby sa prihlásili.

slovakia

left justify in out

Pomoc potrebujú dve deti evakuované z Afganistanu, ktoré sa v lese otrávili jedovatými hubami a teraz potrebujú transplantáciu pečene. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. "Všetkých sa nás hlboko dotkla správa o nešťastnej otrave hubami," napísal na Facebooku Tusiňski, starosta mesta neďaleko poľskej metropoly Varšava, kde sa deti liečia. 

 

Hubami sa priotrávili traja súrodenci

Spravodajský portál OKO.press informoval, že ich otec-účtovník pracoval niekoľko rokov pre britskú armádu. Po tom, ako radikálne hnutie Taliban prevzalo v polovici augusta moc v krajine, rodinu na žiadosť Británie evakuovala poľská armáda.

 

Podľa portálu pricestovala 12-členná rodina do Varšavy minulý týždeň v pondelok a išla na prechádzku do lesa, ktorý sa nachádza neďaleko migračného strediska.

 

Deti, ktoré potrebujú transplantáciu, sú vo veku 6 a 8 rokov. Portál dodal, že starší 17-ročný súrodenec sa takisto priotrávil, ale jeho zdravotný stav sa pomaly zlepšuje.

 

Prečítajte si tiež: Vodca Talibanu je v Afganistane od úplného začiatku! Čoskoro sa objaví na verejnosti

 

O lekársku pomoc požiadalo 5 ľudí

Hovorca cudzineckého úradu Jakub Dudziak, ktorý riadi migračné strediská v Poľsku, odmietol tvrdenie, že deti zjedli huby preto, lebo dostávajú stravu iba dvakrát denne a boli hladné.

 

Vyhlásil, že evakuovaní ľudia dostávajú "tri jedlá denne, pričom ich tvoria rôzne zložky vrátane mliečnych výrobkov, mäsa, zeleniny, ovocia a nápojov".

 

"V súvislosti s týmto nešťastným prípadom budú zamestnanci stredísk pre cudzincov pripomínať afganským občanom, aby nekonzumovali produkty neznámeho pôvodu," skonštatoval hovorca.

 

Dodal, že o lekársku pomoc požiadalo v zariadení celkovo 5 ľudí, ktorí sa sťažovali na žalúdočné ťažkosti. Lekárom však nepotvrdili konzumáciu húb. 

 

Poľsko ukončilo svoju evakuačnú misiu minulý týždeň, keď odviezlo z afganskej metropoly Kábul vyše 1 300 ľudí. Väčšina z evakuovaných zostane po absolvovaní povinnej karantény v Poľsku, ale zvyšok týchto ľudí, ktorých poľskí vojaci evakuovali v mene tretích krajín alebo medzinárodných organizácií, pôjde inde.

 

Mohlo by vás zaujímať: Minister Naď hovorí o zázraku! Slovensku sa podarilo evakuovať 28 ľudí z Afganistanu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies