Ukrajina a NATO spustili spoločné manévre. Cvičia i útočné operácie

NETKY.SK • 20 September 2021, 14:20 • 2 min
Ukrajina a NATO spustili spoločné manévre. Cvičia i útočné operácie

KYJEV - Ukrajina vníma cvičenie ako výrazný krok v snahe stať sa členom Severoatlantickej aliancie. Komplikácie však stále spôsobuje konflikt v Donbase.

slovakia

left justify in out

Na pozadí napätia s Ruskom sa v pondelok začalo spoločné vojenské cvičenie Ukrajiny a jednotiek členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra DPA.

 

img

 

Manévre pod názvom Rapid Trident sa odohrávajú na východe Ukrajiny, zhruba 25 kilometrov od poľských hraníc. Zúčastňuje sa na nich zhruba 6 000 vojakov. Podľa ukrajinského ministerstva obrany bude cvičenie trvať až do budúceho piatka a jeho súčasťou bude nácvik útočných a výsadkových operácií.

 

Prečítajte si tiež: V ČR sa začali očakávané Dni NATO. Zastúpenie má i Slovensko

 

DPA pripomenula, že Kyjev pravidelne cvičí s jednotkami z krajín NATO už od 90. rokov minulého storočia. Ukrajina sa zároveň snaží stať sa členom Severoatlantickej aliancie. Kyjev považuje vojenské cvičenia s partnermi z NATO za významný krok na ceste k potenciálnemu členstvu. Pokrok v tomto smere však komplikuje pokračujúci konflikt v Donbase, kde ukrajinská armáda čelí ozbrojenému odporu proruských separatistov.

 

Vzťahy Moskvy a Kyjeva sa zhoršili v roku 2014 po tom, ako Moskva anektovala Krym a podporila separatistické republiky v Donbase. Viac než 7 rokov trvajúca vojna na východe Ukrajiny si odvtedy vyžiadala už vyše 13 000 obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona