V podzemnej vode v komplexe elektrárne Fukušima namerali vysokú úroveň rádioaktívneho trícia

NETKY.SK • 11 September 2013, 16:05 • 2 min
V podzemnej vode v komplexe elektrárne Fukušima namerali vysokú úroveň rádioaktívneho trícia

TOKIO - Vysokú úroveň rádioaktívneho trícia namerali v podzemnej vode v komplexe japonskej jadrovej elektrárne Fukušima. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na prevádzkovateľa odstavenej elektrárne, poškodenej pri zemetrasení a cunami z marca 2011.

slovakia

left justify in out

Rádioaktívny izotop vodíka objavili vo vzorkách podzemnej vody v blízkosti zásobných nádrží, v ktorých sa skladuje kontaminovaná voda. Množstvo trícia vo vode sa od nedele do utorka zvýšilo zo 4200 na 64.000 becquerelov na liter, čo predstavuje viac ako 15-násobný nárast. 

Prevádzkovateľ odstavenej elektrárne, spoločnosť Tepco v auguste informovala, že z jednej z narýchlo postavených zásobných nádrží uniklo zhruba 300 ton vysokorádioaktívnej vody. Nie je vylúčené, že trícium, ktoré je pre ľudí menej nebezpečné než rádioaktívne cézium či stroncium, sa dostalo do podzemnej vody pri tomto úniku.

Situácia v elektrárni Fukušima-1 je momentálne najhoršia od samotného začiatku katastrofy v marci 2011. Japonská vláda začiatok septembra oznámila, že investuje vyše 40 miliárd jenov do technológií, ktoré pomôžu zastaviť únik kontaminovanej vody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies