V piatok štartuje prehliadka Dni nórskeho filmu

NETKY.SK • 8 Máj 2012, 08:21 • 2 min
 V piatok štartuje prehliadka Dni nórskeho filmu

V piatok štartuje prehliadka Dni nórskeho filmu - Kultúra Už v piatok odštartuje v hlavnom meste Slovenska prehliadka Dni nórskeho filmu. Počas troch dní ponúkne výber zo súčasnej i archívnej nórskej celovečernej a krátkej tvorby a predstaví to najlepšie,

slovakia

left justify in out

img

Už v piatok odštartuje v hlavnom meste Slovenska prehliadka Dni nórskeho filmu. Počas troch dní ponúkne výber zo súčasnej i archívnej nórskej celovečernej a krátkej tvorby a predstaví to najlepšie, s čím nórska kinematografia zaujala na mnohých prestížnych medzinárodných festivaloch. Prehliadka sa uskutoční v bratislavskom Kine Lumiere a potrvá do nedele.

Ide o sprievodné podujatie slávnostného odhalenia pamätnej tabule nórskeho prozaika, dramatika, básnika, publicistu a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Bjornstjerna Bjornsona, ktoré sa uskutoční v predvečer prehliadky dňa 10. mája na nádvorí Reduty. So spisovateľovým menom sa spája aj otvárací film prehliadky, ktorým bude adaptácia jeho románu Synnove zo Solbakkenu od švédskeho režiséra Johna W. Bruniusa z roku 1919. Film bol do prehliadky zaradený na základe výberu Edvarda Hoema, jedného z najvýznamnejších nórskych spisovateľov a filozofov súčasnosti, ktorý je na Slovensku na prednáškovom turné po univerzitách a zároveň bude čestným hosťom na nádvorí Slovenskej filharmónie pri odhaľovaní pamätnej tabule, venovanej Bjornsonovi, o ktorého živote a diele napísal rozsiahle dielo.

Snímka Synnove zo Solbakkenu je jedným z dvoch archívnych titulov podujatia, druhým bude film Svadobná hostina v Hardangeri režiséra Rasmusa Breisteina z roku 1926. Film, ktorý vychádza z jedného z najslávnejších nórskych obrazov Svadobná cesta v Hardangerskom fjorde z roku 1848, bol vyvrcholením režisérovej národnej romantickej tvorby a zároveň je jedným z najlepších filmov z obdobia rozmachu nórskeho filmu v 20. rokoch minulého storočia.

Program prehliadky ďalej dopĺňajú súčasné tituly, ktoré zaznamenali úspechy na početných medzinárodných filmových festivaloch, kde viaceré z nich aj získali významné ocenenia. Premietať sa bude snímka Súrodenci (2009) režisérky Sary Johnsen o dvoch nevlastných súrodencoch, ktorých si adoptujú v Nórsku a po ich príchode do krajiny ich natrvalo rozdelia. Slovenským divákom je Sara Johnsen známa z roku 2005, kedy sa na MFF Bratislava premietal v jeho súťažnej sekcii režisérkin prechádzajúci film Zimný bozk. Do prehliadky je zaradený aj film Vegas (2009) o rodine, priateľoch a ceste lásky, nenávisti a dôvery režiséra Gunnara Vikeneho, ktorý sa zas v Bratislave predstavil v roku 2003 so svojím debutom Padajúce nebo. Posledným titulom z celovečerných filmov prehliadky Dni nórskeho filmu je animovaná snímka Ako sa Kurt naštval (2008) režiséra Rasmusa Sivertsena o mužovi, ktorý sa rozhodne stať dôležitým človekom. Súčasťou programu bude aj pásmo siedmich súčasných krátkych hraných, animovaných i experimentálnych filmov od roku 2009.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies