Objavili pôvodný hrob Krištofa Kolumbusa!

NETKY.SK • 8 Apríl 2022, 18:40 • 2 min
Objavili pôvodný hrob Krištofa Kolumbusa!

MADRID - Hrob svetoznámeho moreplavca lokalizovali v španielskom meste Valladolid.

slovakia

left justify in out

Fakt, že Kolumbusa pochovali v roku 1506 vo Valladolide, bol známy už dávno, no presné miesto jeho pôvodného hrobu bolo až doposiaľ neznáme. Moreplavcove telesné pozostatky totiž o tri roky neskôr preniesli do rodinného mauzólea v Seville, odtiaľ do Dominikánskej republiky a neskôr na Kubu, až kým ich v roku 1898 natrvalo nevrátili do Sevilly.

 

img

 

Forenzný tím z univerzity v Granade v roku 2005 odobral vzorky DNA z kostí v Kolumbusovej sevillskej hrobky a potvrdil, že pozostatky skutočne patria tomuto známemu moreplavcovi.

 

Tím vedcov teraz dospel k záveru, že pôvodný Kolumbusov hrob sa nachádzal v areáli františkánskeho kláštora vo Valladolide. Ten už v súčasnosti neexistuje, na jeho mieste sa dnes rozprestiera obchodná zóna blízko námestia Plaza Mayor.

 

Prečítajte si tiež: Objavili fosíliu dinosaura, ktorý zahynul v deň, keď Zem zasiahol asteroid

 

Výskumníci odobrali vzorky materiálov z hrobu v Seville, porovnali ich so vzorkami z Valladolidu a potvrdili ich zhodu. Vykonali tiež podrobný historický výskum lokality, v rámci ktorého využili aj georadary. Podarilo sa im tak vytvoriť 3D model kaplnky, kde sa pôvodný hrob nachádzal, uviedlo vo štvrtok španielske národné Múzeum moreplavby, ktoré celý výskum koordinovalo.

 

img

 

Krištof Kolumbus podnikol niekoľko výprav a v roku 1492 objavil pre vtedajšiu Európu nový kontinent - Ameriku. Podľa všeobecne akceptovanej teórie pochádzal z talianskeho Janova. Zomrel 20. mája 1506. Pochovali ho v Španielsku, a to aj napriek tomu, že si želal, aby sa miestom jeho posledného odpočinku stala práve Amerika.

 

Dominikánska republika trvá na tom, že Kolumbusove telesné pozostatky stále spočívajú v Santo Domingu. Podľa vedcov sa moreplavcove kosti nachádzajú v Seville, čo potvrdil aj výskum z roku 2005. Nevylučujú však, že časť pozostatkov sa stále môže nachádzať aj v hrobke v Dominikánskej republike.

 

Možno vás zaujme: V Británii sprístupnili pre začínajúcich hudobníkov dom z McCartneyho detstva

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies