Vláda schválila obstaranie systémov protivzdušnej obrany

NETKY.SK • 4 Október 2023, 15:30 • 2 min
Vláda schválila obstaranie systémov protivzdušnej obrany

BRATISLAVA - Vláda schválila zámer Ministerstva obrany (MO) SR na obstaranie systémov protivzdušnej obrany (PVO). Nákupy sa budú realizovať formou medzivládnych dohôd. O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude rezort rokovať s Izraelom. Prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu by mohlo Slovensko kúpiť od Poľska. Zmluvy musí pred podpisom odobriť vláda. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú etapu akvizície palebných prostriedkov protivzdušnej obrany. "V prípade neuskutočnenia navrhovanej investície SR v rámci spôsobilosti protivzdušnej a protiraketovej obrany v horizonte troch až piatich rokov úplne stratí schopnosti palebných prostriedkov pozemných systémov protivzdušnej obrany," skonštatoval rezort. Súčasťou kontraktu bude uzatvorenie opcií na dodávky predmetných systémov v ďalších etapách príslušných projektov a zároveň na tvorbu potrebných zásob munície.


Ministerstvo tiež upozornilo, že vzhľadom na význam, rozsah a vysokú finančnú náročnosť projektu vyzbrojovania je na úspešnú realizáciu nevyhnutné zabezpečenie stabilného financovania v celom cykle obranného plánovania. Prípadné vyčlenenie nižšieho objemu finančných prostriedkov v jednotlivých rokoch by znamenalo posun reálnych dodávok.


O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude Slovensko rokovať s Izraelom. Za obstarávaciu cenu 128,1 milióna eur by sa mala obstarať súprava BARAK-MX v konfigurácii s pracoviskom riadenia paľby, novým streleckým radarom a tromi odpaľovacími zariadeniami schopnými niesť a odpáliť po osem rakiet vrátane prvotného balíka munície, podporných zariadení, automobilových nosičov, integrácie do systémov velenia a riadenia OS SR a balíka integrovanej logistickej podpory, zahŕňajúceho počiatočný výcvik, špeciálne náradie a kontrolno-meraciu aparatúru, zásobu náhradných dielov a záručný servis po dobu dvoch rokov. Na druhom mieste je druhá izraelská ponuka, nasleduje nemecká a francúzska ponuka.

Poľsko ponúklo Slovensku 36 prenosných kompletov protivzdušnej obrany Piorun vrátane prvotného balíka munície a balíka integrovanej logistickej podpory, zahŕňajúceho počiatočný výcvik, dokumentáciu, simulátory, špeciálne náradie a kontrolno-meraciu aparatúru, zásobu náhradných dielov a záručný servis po dobu dvoch rokov za obstarávaciu cenu 65,88 milióna eur. Po Poľsku nasledujú v hodnotení rezortu obrany Švédsko, Francúzsko a Južná Kórea.

 

Minister obrany Martin Sklenár skonštatoval, že na vládu priniesli odporúčanie postupu, ktoré by mala byť schopná akceptovať akákoľvek vláda. Ide podľa neho o výsledok niekoľkomesačného procesu. "Konáme tak rýchlo, ako vieme, a pri dodržiavaní všetkých potrebných postupov a kvality hodnotiaceho procesu," uviedol. Ako poznamenal v súvislosti s očakávanou výmenou kabinetu po voľbách, každý proces sa dá upraviť, prerušiť alebo zastaviť. Po ukončení rokovaní s vybranými krajinami je pripravený oboznámiť s výsledkom vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Denník N / Wikimedia (na ilustračnej snímke systém protivzdušnej obrany Patriot)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies