V piatok bude Deň bez áut, zapojilo sa doň 21 slovenských samospráv

NETKY.SK • 21 September 2017, 14:10 • 2 min
V piatok bude Deň bez áut, zapojilo sa doň 21 slovenských samospráv

BRATISLAVA – Európsky týždeň mobility (ETM) v piatok vyvrcholí Dňom bez áut.

slovakia

left justify in out

Jeho cieľom je obmedziť používanie osobných áut a propagovať alternatívne spôsoby dochádzania do práce a škôl, napríklad na bicykli, pešo, verejnou dopravou, či zdieľaním jedného auta viacerými osobami. Výsledkom je tak zlepšenie dopravnej situácie v meste, zníženie produkcie skleníkových plynov ako aj zlepšenie zdravia a kvality života.

 

Do Dňa bez áut sa tento rok zapojilo 21 slovenských miest a obcí, pričom väčšina z nich ponúka v tento deň cestovanie v mestskej hromadnej doprave bezplatne.

Prvopočiatky Dňa bez áut sa dajú nájsť už na konci 50. rokov minulého storočia, keď si ľudia začali uvedomovať, že automobilizmus výrazne zhoršuje kvalitu života v mestách. V roku 2000 vznikol Deň bez áut ako iniciatíva Európskej komisie, od roku 2002 sa stal súčasťou Európskeho týždňa mobility.

 

Do tejto jednej z najväčších kampaní na svete sa tento rok zapojilo 50 krajín prostredníctvom 2 397 samospráv. Do ETM 2017 sa zapojilo aj rekordných 49 slovenských miest a obcí.

 

Samosprávy v kampani v rámci ETM vyzývajú svojich obyvateľov, aby využívali ekologickejšie formy dopravy. ETM zároveň podporuje zriaďovanie peších zón a iných opatrení, ktoré z verejných priestranstiev miest a obcí pomáhajú vytláčať nadmernú automobilovú dopravu. To má prispieť k zníženiu množstva emisií oxidu uhličitého v ovzduší.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies