V obci Poniky sa dnes koná 2. ročník celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc

NETKY.SK • 16 Marec 2012, 07:48 • 2 min
V obci Poniky sa dnes koná 2. ročník celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc

V obci Poniky sa dnes koná 2. ročník celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc - Kultúra Druhý ročník celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc Vandrovalo vajce.

slovakia

left justify in out

img

Druhý ročník celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc Vandrovalo vajce... sa koná dnes v obci Poniky v okrese Banská Bystrica. Zastúpenie tu majú kraslice od výrobcov z rôznych kútov Slovenska. Prehliadku vyhlásilo Občianske združenie Vidiecky parlament na Slovensku (VIPA SK) v spolupráci s obcou  a Banskobystrickým samosprávnym krajom. TASR informovala predsedníčka VIPA SK Mária Behanovská. Kraslice, ktoré výrobcovia na prehliadku poslali, posudzuje hodnotiaca odborná porota, ako aj návštevníci podujatia.
      Podľa slov Behanovskej sa VIPA SK venuje aj rozvoju vidieka a zachovávaniu ľudových tradícií. "Výroba kraslíc je neodmysliteľnou súčasťou našej kultúry, preto pokračujeme v organizovaní prehliadky kraslíc," povedala. Veľká noc alebo Pascha je najvýznamnejší kresťanský sviatok. Pre kresťanov je oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista po jeho smrti na kríži. Pretože vajíčko obsahuje zárodok života, bolo v mnohých kultúrach symbolom plodnosti, života a vzkriesenia. V súvislosti s ľudovou tradíciou vznikol zvyk maľovať tieto vajíčka.
      Prehliadka kraslíc má päť kategórií. Kraslice mohli byť vytvorené rôznymi technikami, a to maľované, drôtované, vyškrabávané, voskované a batikované, ako aj olepovanou technikou – napríklad slamou, bavlnkami, látkou či sitinou. Po ukončení prehliadky budú zaslané kraslice prenechané obci Poniky ako pamiatka na podujatie a vystavia ich v Ponickom dome.
      Súčasťou prehliadky sú aj sprievodné podujatia, napríklad v Ponickom dome je výstava zbierky kraslíc Ľudmily Bátorovej – výrobkyne kraslíc a víťazky medzinárodného salónu kraslíc v Ríme. V Kultúrnom dome v obci Poniky sa zasa možno zapojiť do Tvorivých dielní - zdobenia kraslíc.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies