V Nitre vznikne najväčšia recyklačná linka na tvrdé plasty v ČR a SR. Vyrastie bez dotácií, investori poskytli 1,3 milióna eur

NETKY.SK • 22 Február 2024, 10:50 • 2 min
V Nitre vznikne najväčšia recyklačná linka na tvrdé plasty v ČR a SR. Vyrastie bez dotácií, investori poskytli 1,3 milióna eur

Spoločnosť Eco Verde Recycling zakladateľov Vladimíra Slávika a Juraja Grmana na západnom Slovensku už v prvej polovici roka 2024 vybuduje najväčšiu recyklačnú linku na tvrdé plasty.

slovakia

left justify in out

S kapacitou na spracovanie približne 960 ton polyetylénových obalov, polystyrénu a polypropylénu mesačne výrazne prekoná všetky dnes existujúce linky v Česku a na Slovensku. Eco Verde Recycling má za sebou prevažne súkromný kapitál.

Privátni investori, na čele so zakladateľom webhostingovej firmy Webglobe Igorom Strečkom, do ambiciózneho zeleného projektu vložili 700-tisíc eur. Ďalších 600-tisíc eur pridal impactový investičný fond CB ESPRI Impact One.

„Uvedomili sme si, že nielen na Slovensku, ale ani v Českej republike neexistuje linka s podobnou kapacitou, zameraná na tvrdé plasty. Objem plastového odpadu, ktoré produkujú naše firmy a domácnosti, je však čoraz väčší. V Európe každý z nás ročne vygeneruje až 34,6 kilogramu plastového odpadu, no recykluje sa menej než 40 %. U nás takýto odpad končí v spaľovniach, prípadne sa vozí na recykláciu do iných krajín. Ani jedno z toho nie je výhodné či ekologické. Odteraz dokážeme takýto odpad zo Slovenska a Českej republiky spracovať priamo u nás. Do výrobného procesu tak vrátime recyklovaný plastový materiál, ktorý by sa inak musel vyrábať nanovo z ďalších fosílnych palív,“ uviedol Vladimír Slávik, CEO Eco Verde Recycling.

Nitrianska recyklačná linka Eco Verde Recycling by mala svoju prevádzku začať v polovici roka 2024. Jej cieľom je, aby mesačne dokázala spracovať až 960 ton obalových odpadov z vysokohustotného polyetylénu (HDPE), polystyrénu (PS) a polypropylénu (PP), teda tzv. tvrdých plastov pochádzajúcich prevažne z komunálneho odpadu. Linka dokáže plasty spoľahlivo vytriediť, vyčistiť a recyklovať na drvenú hmotu tzv. drvinu, ktorú budú môcť výrobné podniky použiť na opätovnú výrobu nových výrobkov z plastov, alebo na výrobu regranulátov na mieru v niektorej z partnerských regranulačných spoločností.

Pozitívny efekt na životné prostredie aj malé obce

„Projekt bude mať pozitívny vplyv na naše životné prostredie, keďže ho ochránime aj pred únikom mikroplastov do spodných vôd. Teší ma aj to, že v kraji vytvoríme nové pracovné miesta a prispejeme k udržaniu tých existujúcich v zberných dvoroch a triediacich centrách v okolitých obciach. Množstvo z nich prišlo o podstatnú časť príjmov  po spustení zálohovania PET fliaš a hliníkových plechoviek, ktoré sa teraz zbierajú priamo v obchodoch,“ povedal Igor Strečko.

Eco Verde Recycling okrem plastov od veľkých zberných a triediacich spoločností využije aj odpad, ktorý triedia v menších zberných dvoroch po celom západnom Slovensku. „Viacerí starostovia nám volali, že sa už nevedia dočkať spustenia linky. Na obecných zberných dvoroch často dávajú prácu ľuďom, ktorí by sa len ťažko zamestnali inde,“ dodal Juraj Grman, obchodný riaditeľ Eco Verde Recycling a dodáva: „Evidentný záujem petrochemických spoločností nielen zo strednej a východnej Európy je jasným dôkazom, že recyklácia problematických triedených komunálnych obalov dáva zmysel a je to jedna z najdôležitejších súčastí európskeho recyklačného biznisu nielen do nasledujúcich rokov.“

Eco Verde Recycling linku buduje plne bez dotácií od štátu alebo Európskej únie. Z celkovej investície 1,3 milióna eur približne polovicu, 600-tisíc eur, do projektu investoval fond CB ESPRI Impact One, ktorý sa zameriava na aktivity s pozitívnym spoločenským dopadom u nás. Druhá časť investície vo výške približne 700-tisíc eur pochádza od súkromných investorov, medzi ktorými je aj Strečko. Ten pozíciu výkonného riaditeľa Webglobe opustil práve preto, aby sa mohol viac sústrediť na podobné investície.

S montážou technického vybavenia v areáli pri Nitre Eco Verde Recycling plánuje začať v apríli 2024, spustenie prevádzky je odhadované v polovici tohto roka.

„Eco Verde Recycling sme sa rozhodli podporiť, pretože ide o projekt, ktorý skvele napĺňa misiu fondu CB ESPRI Impact One. Chceme financovať malé a stredné začínajúce firmy, ktoré svojimi aktivitami dlhodobo prispievajú k pozitívnemu spoločenskému dopadu, vrátane zamestnávania znevýhodnených skupín občanov na pracovnom trhu. Veríme, že táto recyklačná linka, jediná svojho druhu na Slovensku, je príkladom toho, ako môže mať inovatívny podnikateľský nápad podporujúci lokálnu ekonomiku zároveň aj udržateľné ambície,“ hovorí Michal Ondrišek, partner Crowdberry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Hustá Komunikejšn, s.r.o., Foto: Ilustračné (Freepik)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies