Koronavírus jej až tak zamestnal myseľ, že zabudla zaplatiť za naftu

NETKY.SK • 26 August 2020, 16:14 • 2 min
Koronavírus jej až tak zamestnal myseľ, že zabudla zaplatiť za naftu

Aj Češka Markéta prežila ochorenie, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ten ju potrápil, no syn a manžel mali ľahký priebeh.

slovakia

left justify in out

COVID-19 pravdepodobne od Markéty dostali aj jej syn a manžel. „Obaja mali veľmi mierny priebeh,“ priznáva. No nakazené boli aj jej svokra i kolegyňa z práce. Ochorenie jej spôsobilo veľké problémy aj po tom, ako sa vyliečila. „Ochorela som hneď na začiatku pandémie a doteraz mám ťažkosti. Hlavne neurologické a stále si liečim pľúca,“ dodala s tým, že problémy má doteraz, napriek vyliečeniu, aj jej svokra. „Má poškodenú pečeň, obličky a má výrazné neurologické problémy,“ vysvetlila dvíhajúc varovný prst, že čakajú ju aj ďalšie vyšetrenia.

 

Z vitálnej je troska

Markéta upozorňuje aj na to, ako choroba pôsobí na psychiku ľudského organizmu. Vidí to priamo na svokre. „Úplne jej to zmenilo život. Z vitálnej ženy je teraz do slova a do písmena troska,“ povedala so smútkom a zdesením. Ostatné jej kolegyne sú podľa nej relatívne v poriadku. „Len jedna sa teraz lieči na pľúcnom,“ vysvetlila a spomenula si, že pozná aj cukrovkára, ktorému sa po prekonaní COVID-19 zhoršila funkcia obličiek.

 

img

 

Aj halucinácie

Žena pochádzajúca z Ústeckého kraja povedala, že nesledovala ani televíziu, pretože jej bolo veľmi zle. Nakazili sa od osoby, ktorá sa vrátila z Vietnamu. „A svokra sa nakazila od pani, ktorá sa súrne potrebovala vrátiť z Talianska pred polnocou, aby nemusela ísť do karantény.“ Markétu počas svojho trápenia s chorobou sprevádzali vysoké horúčky, ktoré boli až takmer vo výške 40°C. „Halucinácie, neskutočné bolesti hlavy a celého tela. Celú dobu som prakticky prespala. Vykašliavala som krv, boleli ma pľúca na stále rovnakých miestach,“ opísala svoje ťažké stavy s tým, že bolesť trvá doteraz. „Našťastie už nie tak intenzívne.“

 

Zabudla zaplatiť

Markétu však aj po prekonaní choroby ešte tri mesiace naďalej trápila intenzívna únava. „Chodila som ako telo bez duše. Bola som tak vyčerpaná, že som mala pocit, že mi prestáva fungovať aj mozog,“ objasnila a dodala, že bola preto veľmi empatická k ľuďom so začínajúcim Alzheimerom. „Dokonca sem zabudla zaplatiť natankovanú naftu. Bolo strašne vyčerpávajúce udržať sa v pozore,“ dodala s dôvetkom, že únava sa už trochu zlepšuje. „Cítim, že sa únava i bolesti pľúc vracajú v nepravidelných intervaloch.“

 

img

 

Zmätenosť lekára

Markéta dodala, že jedným z liekov, ktoré brala, bol Montelar (doplnkový liek na liečenie astmy, pozn. red). „Priamo lekár mi povedal, že to skúsi, či mi to pomôže. Sám prakticky nevedel, ako postupovať, čo mu však nezazlievam,“ dodala, že jej stav pľúc totiž bol na tom vďaka COVID-19 podobne, ako keby prekonávala astmatické záchvaty. „Hoci som astmu ako takú nemala,“ dodala.

 

Markétu predtým trápila trombofília (zvýšená tendencia krvi k vytváraniu krvných zrazenín, pozn. red.). „Preto si myslím, že neurologické ťažkosti sú v takej miere. Ale to je len moja domnienka. Trochu sa obávam, že je to zatiaľ všetko len v domnienkach,“ uzavrela mladá Češka.

 

Pozrite si, ako koronavírus prežívala ruská lekárka.

Na našom internetovom obchode si môžete objednať ochranné pomôcky - nájdete ich na shop.netky.sk. Kúpiť si môžete rúška i dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies