Peter Mišík v španielskej Murcii: Chceme, aby ďalšie rozširovanie EÚ bolo rovnako úspešné ako pred devätnástimi rokmi

NETKY.SK • 28 September 2023, 16:45 • 2 min
Peter Mišík v španielskej Murcii: Chceme, aby ďalšie rozširovanie EÚ bolo rovnako úspešné ako pred devätnástimi rokmi

Neformálna diskusia, nadväzujúca na sériu predchádzajúcich debát, ktoré sazačali už počas švédskeho predsedníctva, sa primárne zamerala na prípravu EÚ na jej budúce rozšírenie.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík sa v dňoch  27. – 28.  septembra 2023 zúčastnil na neformálnom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti v španielskej Murcii organizovanom španielskym predsedníctvom Rady EÚ.

 

Neformálna diskusia

 

Neformálna diskusia, nadväzujúca na sériu predchádzajúcich debát, ktoré sazačali už počas švédskeho predsedníctva, sa primárne zamerala na prípravu EÚ na jej budúce rozšírenie. Ministri a štátni tajomníci podrobne, v pracovných skupinách, hovorili o tom čo bude rozšírenie EÚ znamenať pre jednotlivé politiky a rozpočet a samotné fungovanie EÚ.

 

„Témou dňa bola debata, čo všetko musíme my a Únia spraviť, aby sme sa nachystali na budúce rozširovanie. Je zrejmé, že každá z politík Únie bude zásadne ovplyvnená. Nikto však už dnes nevyhnutnosť rozšírenia EÚ nespochybňuje. Naším cieľom je, aby ďalšie rozšírenie EÚ bolo úspešným príbehom,“ zdôraznil P. Mišík.

 

Posilnenie postavenia EÚ

 

Ministri a štátni tajomníci sa tiež venovali Správe o otvorenej strategickej autonómii EÚ. Tá mapuje zraniteľnosti EÚ v horizonte roku 2030 v oblastiach ako energetika, digitálne technológie, zdravotníctvo či potraviny. Zároveň sa snaží ponúknuť odporúčania pre kroky na potlačenie z nich vyplývajúcich rizík.

 

„Posilnenie postavenia EÚ vo svete je jednoznačne v záujme Slovenska. Zároveň je pre nás ako menšiu a proexportne orientovanú ekonomiku kľúčové zachovanie otvorenosti jednotného trhu Únie. Súhlasíme preto, že otvorená strategická autonómia neznamená uzavretie EÚ pred svetom, pretože EÚ potrebuje prehlbovať partnerstvá, hľadať alternatívne zdroje a zvyšovať svoju prítomnosť na globálnej úrovni,“ komentoval P. Mišík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: volksgruppen.orf.at
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies