Spevák Ed Sheeran vyhral súdny spor s rezidenciou speváka Marvina Gayea

NETKY.SK • 6 Máj 2023, 08:30 • 2 min
Spevák Ed Sheeran vyhral súdny spor s rezidenciou speváka Marvina Gayea

NEW YORK - Pozostalosť jedného z autorov piesne obvinila speváka Eda Sheerana, že pri tvorbe svojho hitu „Thinking Out Loud“ prevzal prvky skladby „Let’s Get It On“. Podľa konečného rozhodnutia súdu nejde o plagiát.

slovakia

left justify in out

Federálna porota na Manhattane sa postavila na stranu Eda Sheerana v procese s plagiátorstvom, v ktorom bol popový skladateľ obvinený z krádeže prvkov piesne Let’s Get It On od Marvina Gayea pri písaní Sheeranovej skladby Thinking Out Loud z roku 2014.

 

Žalobu podali dediči Eda Townsenda, spoluautora Gayeho skladby Let's Get It On. Tvrdili, že skladba Thinking Out Loud používa špecifické hudobné prvky, ako je harmónia a melódia Let’s Get It On. Ako dôkaz bolo použité video Eda Sheerana, ktorý predvádza mix skladieb Thinking Out Loud a Let's Get It On, hoci spevák svedčil, že on a spoluautorka piesne Amy Wadge boli v skutočnosti inšpirovaní hudbou Van Morrisona.

 

skladba Thinking Out Loud od Eda Sheerana

 

Súdne pojednávanie sa začalo v stredu (4. 5. 2023) po skončení dedičských záležitostí. Pred začatím povinností poroty sudca okresného súdu v USA Louis Stanton povedal: „Nezávislá tvorba je úplná obrana, bez ohľadu na to, aká podobná je tá pieseň."

 

skladba Let's Get It On od Marvina Gayea

 

Ešte v utorok pritom spevák Sheeran povedal, že verdikt viny by viedol k jeho odchodu z hudobného priemyslu. „Ak sa to stane, som hotový. Prestávam,“ povedal. „Ak niekto príde a povie: Neveríme vám, museli ste to ukradnúť. … [považujem] za urážlivé … Naozaj považujem za urážlivé pracovať celý život ako spevák-skladateľ a to nezdrobňujem."

 

Obľúbený popový spevák nakoniec súdny spor vyhral, takže jeho fanúšikovia sa nemusia báť konca jeho hudobnej kariéry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies