Samosprávy čakajú vyššie náklady na odpady, či prísnejšie normy. Pomôžu im inovácie, tvrdí nový riaditeľ JRK Slovensko

NETKY.SK • 31 Január 2024, 14:32 • 2 min
Samosprávy čakajú vyššie náklady na odpady, či prísnejšie normy. Pomôžu im inovácie, tvrdí nový riaditeľ JRK Slovensko

BRATISLAVA - Od januára rozšíril rady slovenským expertov na odpadové hospodárstvo nový riaditeľ spoločnosti JRK Slovensko Tomáš Murgaš, ktorý doteraz pôsobil predovšetkým v regióne juhovýchodnej Ázie. Na miestne trhy tam uvádzal inovatívne technologické produkty zo Slovenska. Odpadové hospodárstve ponúka aj u nás práve priestor za zavádzanie high-tech riešení, ktorých výsledkom môžu byť aj spravodlivé poplatky pre ľudí na základe systému „plať za to, čo vyhodíš“.

slovakia

left justify in out

„Na pozícii riaditeľa chcem využiť svoje doterajšie skúseností práve z oblasti zavádzania nových technológií z ázijských trhov. Inovácie, ktoré JRK Slovensko ponúka slovenským mestám a obciam, či rôznym organizáciám, slúžia predovšetkým na zvýšenie efektivity a udržateľnosti v odpadovom hospodárstve. A to v rôznych oblastiach – od digitalizácie jednotlivých riešení, cez zber dát a ich vyhodnocovanie, až po zavádzanie technológií na inovatívne zhodnocovanie odpadov a strategické poradenstvo,” hovorí Tomáš Murgaš, nový riaditeľ spoločnosti JRK Slovensko, ktorá slovenským samosprávam radí, ako prechádzať vzniku odpadov. Moderné riešenia a IT technológie im môžu zároveň zabezpečiť čo najefektívnejší zber, či správne vyhodnocovanie vyzbieraných dát.


Vo vnútri spoločnosti sa Tomáš Murgaš zameria najmä o nastavenie procesov a spoločného fungovania jednotlivých oddelení – to znamená transparentne vykonávať aktivity, otvorene komunikovať a podieľať sa na kľúčových rozhodnutiach tak, aby celý tím bol jednotný. Externe bude dôležité šírenie osvety o dôležitosti triedenia odpadov a využívania potenciálu odpadu, keďže ide o hodnotný zdroj.

„Odpadové hospodárstvo je komplexná a kľúčová téma pre samosprávy, pretože presahuje rovinu ekonomickú, ekologickú a sociálnu. Samosprávy budú čeliť čoraz väčším nákladom na spracovanie odpadu, prísnejším normám na triedenie a v neposlednom rade aj nutnosti “vychovávať” obyvateľov k udržateľnému postoju k odpadom. Zvládnuť takto komplikovanú tému býva pre samosprávy pomerne veľký problém, najmä keď k plneniu cieľov odpadového hospodárstva sme viazaní našim členstvom v Európskej únii,“ pripomína Tomáš Murgaš.

Pred príchodom do JRK Slovensko pôsobil Tomáš Murgaš v spoločnosti Photoneo, kde pracoval ako oblastný riaditeľ pre Čínu a APAC. Ponúkal inovatívne 3D riešenia v oblasti robotiky. Predtým rovnako pracoval v Ázii pre spoločnosť MBA Empire, ktorá sa venuje fintechu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: JRK Slovensko, Foto: Trend (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies