Fíni to na Slovensku vedia, po druhýkrát sa tu stali majstrami sveta

NETKY.SK • 26 Máj 2019, 22:41 • 2 min
Fíni to na Slovensku vedia, po druhýkrát sa tu stali majstrami sveta

BRATISLAVA - Hokejisti Fínska si vybojovali zlato na 83. majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach a zopakovali tak triumf spred ôsmich rokov. V nedeľňajšom finále zvíťazili nad Kanadou 3:1, keď sa ich hrdinom stal dvojgólový kapitán Marko Anttila. Bronz získali ruskí reprezentanti, ktorí zdolali Česko 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

slovakia

left justify in out

Najväčšou osobnosťou fínskeho tímu bol kapitán "Suomi" Marko Antilla. V základnej časti turnaja nezískal ani jediný bod, no práve jeho góly pomohli Fínom vo vyraďovacej časti. Minútu a pol pred koncom riadneho času predĺženie vo štvrťfinále so Švédskom vyrovnal na 4:4. V semifinále proti favorizovaným Rusom rozhodol jediný gól zápasu a práve z jeho hokejky. V dnešnom finále prispel k celkovému víťazstvu Fínska dvomi gólmi. Kapitán sa teda rozstrieľal v ten najsprávnejší čas. 

 

img

 

Zápas sa hral zo strany na stranu. V prvom dejstve mali navrch Kanaďania. Vyhrali ho 1:0 aj napriek tomu, že Fíni mali možnosť trestného strieľania. V 19. minúte mohla viesť Kanada už dvojgólovým rozdielom, po nenápadnej akcii sa dostal do pásma Myers, no jeho delovka sa od spojnice bránky odrazila späť do hry.

 

img

 

Fíni vyrovnali v úvode druhej tretiny, keď potrestali vylúčenie Theodorea. Manninen prihral na pravý kruh kapitánovi Anttilovi a ten sa presadil už v treťom zápase po sebe. kanada sa po vyrovnávacom góle Fínska už nevedela vrátitť do zápasu. Navyše v druhej tretine ešte "Suomi" roztočili kolotoč, no skóre po konce tretiny bolo nerozhodné 1:1. 

 

img

 

Po nevyužitých situáciách Kanada následne v tretej tretine pykala. V 43. minúte posunul Savinainen spoza bránky puk na Anttilu a kapitán opäť ukázal, aký je pre tím nesmierne dôležitý - 1:2. 

 

img

 

Kanada v ďalších minútach stupňovala tlak, na ľade sa množili tvrdšie súboje i šarvátky. V 49. minúte sa ocitol pred bránkou tiesnený Mantha, dokázal zakončiť, no fínsky brankár vyrazil jeho pokus betónom. V 56. minúte rozhodol o zlatom triumfe gól Pesonena na 1:3. Nič na tom nezmenila ani takmer štvorminútová powerplay Kanady bez brankára. Fíni tak zopakovali úspech spred ôsmich rokov a získali zlato aj na druhom slovenskom šampionáte.

 

 

finále:

Kanada - Fínsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Góly: 11. Theodore (Mantha, McCann) - 23. Anttila (Manninen, Ojamäki), 43. Anttila (Savinainen), 56. Pesonen (Tyrväinen, Hakanpää). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR), vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 9085 divákov (vypredané).

 

Fíni tak zopakovali triumf z MS 2011, ktoré sa konali taktiež v Bratislave a aj vtedy ich viedol tréner Jukka Jalonen. Dokopy získali tretie zlato, prvé ešte v roku 1995, na konte majú aj osem strieborných medailí a tri bronzy. Kanada má po ročnej pauze opäť medailu, doteraz nazbierala 26 zlatých, 14 strieborných a deväť bronzových.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies