V Nemecku začali spolkové krajiny súťažiť o investíciu Elona Muska

NETKY.SK • 1 August 2018, 08:37 • 2 min
V Nemecku začali spolkové krajiny súťažiť o investíciu Elona Muska

PALO ALTO/MAINZ - Americký investor Elon Musk, majiteľ automobilky Tesla, je rozhodnutý postaviť závody na výrobu batérií a áut s elektrickým pohonom v Ázii a v Európe.

slovakia

left justify in out

Podnikateľ v júni na Twitteri uviedol, že v Európe dáva prednosť Nemecku. V ňom o investíciu prejavili záujem spolkové krajiny Sársko, Porýnie-Falcko a Severné Porýnie-Vestfálsko.

 

Krajinská vláda v Mainzi (Porýnie-Falcko) v utorok (31.7.) potvrdila, že s americkým investorom nadviazala kontakt. Ministerstvo hospodárstva "má s podnikom dobré kontakty". Údajne vyhliadla pre Muska vhodný pozemok. To isté tvrdí aj Sársko.

 

Závod Tesla Grohmann, ktorý Musk kúpil v novembri 2016 v porýnsko-falckom meste Prüm, vyrába sofistikované komponenty pre automobily. K rozhovorom s potenciálnymi partnermi na starom kontinente sa americká centrála Tesly nevyjadruje.

 

Spolková krajina by sa chcela stáť centrom digitalizácie a tým zabodovať u investora. V jej prospech by malo hovoriť aj to, že v Kaiserslauterne sídli nemecké centrum pre umelú inteligenciu. To má však pobočku aj v Sársku.

 

Sársky ministerský predseda Tobias Hans nedávno poslal Muskovi list. Uviedol v ňom, že spolková krajina má záujem o jeho investíciu. Hans už dostal odpoveď. Jeho kancelária informovala, že ponuka bola prijatá a Tesla je pripravená rokovať.

 

O slovo sa hlási aj ministerský predseda Severného Porýnia-Falcka. Andreas Pinkwart oboznámil amerického podnikateľa s tým, že v Euskirchene bude postavený Green Battery Campus, ktorý by mohol stáť v blízkosti jeho automobilky.

 

Záujem o investíciu prejavuje ďalší silný hráč - Stuttgart, metropola Bádenska-Württenberska. Jeho predstavitelia argumentujú tým, že ich spolková krajina je jedným z centier svetového automobilového priemyslu a dôležitým vývojovým strediskom riešenia mobility v budúcnosti.

 

Presnejšie informácie o zámeroch vedenia Tesly v Nemecku nie sú oficiálne známe. Americký denník Wall Street Journal s odvolaním sa na svoje dobre informované zdroje v utorok napísal, že rozhovory sú len v úvodnej fáze. Dodal, že Tesla rokuje aj s holandskými vládnymi úradníkmi. Tam má koncern svoju európsku centrálu.

 

Musk na Twitteri napísal, že pokladá za produktívne, aby sa jeho megatováreň nachádzala v nemecko-francúzskom pohraničí v blízkosti krajín Beneluxu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies