Minister Takáč v Budapešti: S Maďarskom nás mnohé spája, výmena informácií nás výrazne posunula vpred

NETKY.SK • 7 Február 2024, 11:22 • 2 min
Minister Takáč v Budapešti: S Maďarskom nás mnohé spája, výmena informácií nás výrazne posunula vpred

BUDAPEŠŤ - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč počas zahraničnej pracovnej cesty v Maďarsku (6.2.2024) rokoval s maďarským ministrom pôdohospodárstva Istvánom Nagyom o viacerých dôležitých témach vrátane vyplácania priamych platieb, riešenia vysokých cien potravín, dovozu ukrajinských agrokomodít do Európskej únie a poľovníctva.

slovakia

left justify in out

Ministri na bilaterálnom stretnutí vyzdvihli silné väzby medzi štátmi a zámer pokračovať vo fungujúcej spolupráci a presadzovaní spoločných pozícií aj v budúcnosti, a to aj s ohľadom na blížiace sa predsedníctvo Maďarska v Rade EÚ. Vzhľadom na geografickú blízkosť a podobné klimatické podmienky si krajiny môžu byť vzájomnou inšpiráciou v mnohých oblastiach. „Otvorili sme veľmi veľa tém. Slovensko a Maďarsko mnohé spája a výmena informácií nás výrazne posunula vpred,“ povedal minister Richard Takáč.


Ministri sa venovali otázke vyplácania priamych platieb, podľa vyjadrenia maďarského ministra Istvána Nagya je pre nich nový Strategický plán Spoločnej poľnohospodárskej politiky výzvou.

 

Ministri sa zaoberali aj témou riešenia vysokých cien potravín. „Na Slovensku máme v obchodných reťazcoch 40 percent slovenských potravín, v Maďarsku je to 75 až 80 percent. Máme čo dobiehať,“ povedal v tejto súvislosti minister Richard Takáč. Maďarský minister István Nagy zmienil zavedenie systému porovnávania cien potravín, ktorý spotrebiteľov informuje o cenách jednotlivých potravín maďarského a zahraničného pôvodu, a reklamnú kampaň, ktorá poukazuje na výhody domácich potravín.

Ministri sa počas bilaterálneho stretnutia zhodli na dôležitosti presadzovania spoločných záujmov na úrovni Európskej únie v strategických otázkach, medzi ktoré patrí aj dovoz ukrajinských agrokomodít do EÚ. Minister Richard Takáč zdôraznil, že solidarita voči Ukrajine je namieste, no rovnako opodstatnené je obmedzenie dovozu, ako aj platnosť prijatého národného zákazu v Slovenskej republike, keďže dovozy ohrozujú konkurencieschopnosť slovenských producentov a vedú k strate ich tradičných odbytových miest a kontraktov.

 

Potenciál pre ďalšiu spoluprácu vidí Slovensko aj v oblasti poľovníctva. „Nástroje a opatrenia, overené v praxi v podmienkach Maďarska, by mohli poslúžiť ako inšpirácia a dôležitý námet pri tvorbe nového zákona a poľovníctve,“ uviedol minister Richard Takáč. Pripravovaný návrh zákona by mal v prvom rade vyriešiť vysoké stavy raticovej zveri a viesť k zníženiu škôd spôsobovaných zverou v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve, ktoré predstavujú problém aj v Maďarsku.

 

Minister István Nagy taktiež predstavil priority nadchádzajúceho predsedníctva Maďarska v Rade EÚ, ktoré Maďarsko prevezme 1. júla 2024.


Na bilaterálnom stretnutí sa zúčastnil aj veľvyslanec SR v Maďarsku Pavol Hamžík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MP SR, Foto: Tlačový odbor MP SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies