Poslali svet do temných časov biedy: Depresívne tridsiate roky začali ničivé búrky. Čo ich spôsobilo?

NETKY.SK • 7 Apríl 2024, 17:00 • 2 min
Poslali svet do temných časov biedy: Depresívne tridsiate roky začali ničivé búrky. Čo ich spôsobilo?

Dust Bowl bol primárne spôsobený kombináciou veľkého sucha a zlých poľnohospodárskych postupov. Nedostatočné pochopenie ekológie regiónu viedlo k nadmernému obrábaniu pôdy a ničeniu pôvodných tráv, ktoré držali pôdu na mieste.

slovakia

left justify in out

V 30. rokoch 20. storočia čelili americké Great Plains environmentálnej katastrofe epických rozmerov známej ako Dust Bowl. Toto obdobie sa vyznačovalo silnými prašnými búrkami, ktoré spustošili krajinu, čo viedlo k rozsiahlemu poľnohospodárskemu zlyhaniu a ľudskej biede.

Dust Bowl bol primárne spôsobený kombináciou veľkého sucha a zlých poľnohospodárskych postupov. Nedostatočné pochopenie ekológie regiónu viedlo k nadmernému obrábaniu pôdy a ničeniu pôvodných tráv, ktoré držali pôdu na mieste.

Ľudská činnosť

Dust Bowl bola komplexná udalosť s koreňmi hlboko zakorenenými v environmentálnych aj ľudských faktoroch. Pozemná politika po občianskej vojne podporovala masovú migráciu do Veľkých plání. Zákony ako Homestead Act z roku 1862, Kinkaid Act z roku 1904 a Enlarged Homestead Act z roku 1909 ponúkali pôdu osadníkom ochotným ju obhospodarovať.

To viedlo k nárastu neskúsených farmárov, ktorí obrábali pôdu. Noví osadníci narušili jemný prérijný ekosystém. Hlboko zakorenené trávy, ktoré držali pôdu na mieste, boli nahradené plodinami s plytkými koreňmi. Keď zasiahlo sucho, už neexistovali žiadne prirodzené bariéry, ktoré by zabránili odfúknutiu pôdy.

Panovalo všeobecné presvedčenie, že „dážď nasleduje pluh“ – predstava, že poľnohospodárstvo a usadlosť natrvalo zvýšia zrážky v regióne. Táto mylná predstava spojená s obdobím nezvyčajne vlhkých rokov viedla k nadmernému hospodáreniu a katastrofe.

Ekonomické otrasy

Počas Veľkej hospodárskej krízy zaznamenali dramatický pokles cien pšenice. Farmári, ktorí sa zúfalo snažili vyjsť s peniazmi, orali ešte viac pôdy v nádeji, že dostanú úrodu, ktorá ich vytrhne z chudoby. To len prehĺbilo problém, keď sucho pokračovalo.

V 30. rokoch 20. storočia boli na Veľkých pláňach zaznamenané vážne suchá. Bez dostatočných zrážok úroda zlyhala a preoraná pôda zostala holá a ohrozená vetrom.Keď bola ornica destabilizovaná, silné vetry vytvorili masívne prachové búrky, ktoré zatemnili oblohu a pochovali domy.

Ničivé búrky

Tieto búrky, známe ako „čierne fujavice“, zaniesli prach až do New Yorku a Atlantického oceánu. Dlhodobý vplyv Dust Bowl podnietil posun v poľnohospodárskych postupoch, čo viedlo k rozvoju techník ochrany pôdy.

Zmenilo to aj spôsob, akým ľudia vnímali vzťah medzi poľnohospodárstvom a životným prostredím5. Nádoba na prach zostáva jedným z najpálčivejších príkladov toho, ako sú ľudská činnosť a životné prostredie prepojené, a trvalé následky, keď je táto rovnováha narušená.

Daň na životoch

Do roku 1931 sa situácia zhoršila, keďže sucho pretrvávalo a preoraná poľnohospodárska pôda sa zmenila na prach. Mohutné prachové búrky sa prehnali cez pláne, pohltili mestá a ničili úrodu.

Búrky mali na obyvateľov Veľkých plání ničivý vplyv. Mnohí trpeli „prachovým zápalom pľúc“, zatiaľ čo iní čelili ekonomickému krachu. Katastrofa prinútila rodiny opustiť svoje domovy a stať sa migrantmi pri hľadaní lepších príležitostí.

V reakcii na krízu vláda USA zaviedla programy New Deal zamerané na ochranu pôdy a poskytovanie pomoci postihnutým farmárom. Tieto snahy pomohli stabilizovať región a zabrániť ďalšej degradácii krajiny. Dust Bowl z 30. rokov 20. storočia mala hlboký vplyv na ľudí žijúcich v postihnutých oblastiach, ktoré zahŕňali časti Texasu, Oklahomy, Kansasu, Colorada a Nového Mexika.

Zdravotné problémy 

Prachové búrky spôsobili „prachový zápal pľúc“, čo je stav spôsobený vdýchnutím jemných prachových častíc, čo vedie k vážnym respiračným problémom. Deti a starší ľudia boli obzvlášť zraniteľní, pričom mnohí trpeli chronickým kašľom, podráždením hrdla a dokonca aj smrteľnými následkami.

Dust bowl zhoršila ekonomickú tieseň Veľkej hospodárskej krízy. Keďže úroda zlyhala a farmy sa stali neproduktívnymi, mnohé rodiny čelili finančnému krachu. Poľnohospodári neboli schopní splácať svoje hypotéky alebo dlhy, čo viedlo k rozsiahlym zabavovaniam a vysídľovaniu.

Nútená migrácia

Ekologická katastrofa prinútila odhadom 2,5 milióna ľudí opustiť svoje domovy pri hľadaní lepších životných podmienok. Tento masový exodus bol jednou z najväčších migrácií v americkej histórii v čase mieru. Mnohí z týchto utečencov z „Dust Bowl“ zamierili do Kalifornie, kde často čelili diskriminácii a zlým pracovným podmienkam.

Dust bowl ovplyvnila sociálnu štruktúru komunít. Kvôli zlej kvalite ovzdušia boli často zatvorené školy a rušené spoločenské akcie. Neustále čistenie potrebné na odstránenie prachu z domácností bolo demoralizujúcou každodennou prácou, ktorá zaťažovala rodinnú dynamiku a duševné zdravie.

Pôda zasiahnutá prachovou nádobou sa zotavila mnoho rokov a niektoré oblasti nikdy úplne nezískali svoju bývalú poľnohospodársku produktivitu. Katastrofa viedla k zmenám v poľnohospodárskych postupoch a federálnych politikách zameraných na predchádzanie erózii pôdy a podporu poľnohospodárov v ťažkých časoch.

The Dust Bowl zanechala nezmazateľnú stopu v americkej kultúre, inšpirovala diela ako John Steinbeck „The Grapes of Wrath“ a hudba Woodyho Guthrieho, ktorá zachytávala zápasy éry. Dust Bowl slúži ako jasná pripomienka dôležitosti udržateľných poľnohospodárskych postupov a potreby rešpektovať krehkú rovnováhu nášho životného prostredia. Jeho ponaučenia sú aktuálne aj dnes, keďže naďalej čelíme ekologickým výzvam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.history.com, www.thoughtco.com, www.cbsnews.com foto: Science
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies