Poslanci v utorok rozhodnú o predĺžení núdzového stavu, ktorý vláda schválila pred silvestrovskými oslavami

NETKY.SK • 10 Január 2021, 10:54 • 2 min
Poslanci v utorok rozhodnú o predĺžení núdzového stavu, ktorý vláda schválila pred silvestrovskými oslavami

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady SR (NR SR) budú v utorok (12. januára) na parlamentnej schôdzi hlasovať o tom, či potvrdia predĺženie núdzového stavu, ktoré vláda schválila tesne pred Silvestrom, v utorok (29. decembra 2020).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vláda predĺžila trvanie núdzového stavu o ďalších 40 dní, cieľom tohto kroku bolo pritom zabrániť ľuďom v čase veľmi vážnej epidemiologickej situácie na Slovensku v bujarých a masových oslavách vítajúci nový rok.

 

Prijatou novelou zákona však opakované predlžovanie núdzového stavu musia odobriť aj poslanci NR SR a to najneskôr do 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Ide o tzv. „ústavnú poistku" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

 

Súvisiaci článok: Na Slovensku bude platiť núdzový stav ďalších 40 dní! Vláda rozšírila aj zoznam výnimiek počas zákazu vychádzania

 

Vláda zároveň zákonodarcom v návrhu pripomína, že epidemiologická situácia v krajine bola v tom čase veľmi vážna, čo sa odrazilo aj na počte pacientov, ktorí podľahli pľúcnej forme ochorenia COVID-19, ako aj obrovskom náraste hospitalizovaných pacientov.

 

 „Bolo tak potrebné núdzový stav predĺžiť, aby okrem iného mohlo byť zabezpečené udržanie alebo nové uloženie pracovnej povinnosti na účely zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, reprofilizácie nemocníc z dôvodu potreby iného druhu lôžok, či udržanie alebo pozmenenie rozsahu obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania, či iným spôsobom, a to z dôvodu nevyhnutného obmedzenia mobility, a tak aj sociálnych kontaktov," píše sa v návrhu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezidentka podpísala novelu ústavného zákona o núdzovom stave. Má výhrady k postupu hlavného hygienika

 

Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dníAk je vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti so vznikom pandémie, predĺžiť sa môže najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies