V Poľsku budú žiť s rúškami možno aj dva roky

NETKY.SK • 17 Apríl 2020, 17:07 • 2 min
V Poľsku budú žiť s rúškami možno aj dva roky

Musíme sa naučiť žiť so základnými princípmi fungovania spoločnosti počas epidémie koronavírusu ako je nosenie rúšok, dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti alebo dezinfekcia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

A to po tento rok, možno rok a pol alebo aj dva roky. Povedal na spoločnej tlačovej konferencii prenášanej televíziou TVN24 s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým minister zdravotníctva Łukasz Szumowski.

 

Nikto nevie, kedy príde koniec

Minister zdravotníctva uviedol, že "nie sú žiadne dáta, ktoré by mohli s istotou povedať, že epidémia skončí za mesiac, dva alebo päť mesiacov."

 

Jediné dátum, ktoré by mohli pomôcť "je objavenie sa vakcín, liekov". A to je ťažké povedať, kedy sa tak stane.

 

"Preto sa musíme naučiť žiť dlhú dobu so základnými princípmi fungovania v dobách epidémie," dodal minister Szumowski.

 

 

A pravidlá sú tie, ktoré sa všeobecne dodržujú v mnohých krajinách sveta, ktoré zasiahla epidémia, vrátane Slovenska, teda zakrývanie tváre rúškami na verejných miestach, dezinfikovanie povrchov vecí a rôznych priestorov, vrátane dezinfekcie rúk, udržiavanie bezpečnej vzdialenosti, karanténa a izolácia ľudí, ktorí prišli do kontaktu s chorými, ochrana starých a chorých, a kde to ide, tak pracovať z domova.

 

"To sú princípy, s ktorými sa musíme naučiť žiť pre tento rok, rok a pol, ak nie dva roky," zdôraznil minister zdravotníctva.

 

Budú povoľovať opatrenia

To všetko bude prebiehať za postupného rozbiehania ekonomiky a uvoľňovania iných reštrikcií.

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že v pondelok sa začne otvorením parkov a lesov pre verejnosť. Ľudia by to podľa neho ale nemali považovať za "pozvanie k nekontrolovateľnej rekreácii".

 

V Poľsku je 7918 infikovaných ľudí, podľahlo ďalších 28 pacientov a obetí tejto choroby je tak v krajine celkom 314.

 

Morawiecki uviedol, že opatrenia, ktoré sa dotýkajú ekonomiky, sa budú postupne zmierňovať v poradí "remeslá, obchod a nakoniec služby". Žiadne termíny ale nezmienil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies