Brazílsky regulačný úrad odmietol povoliť používanie vakcíny Sputnik V

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 12:28 • 2 min
Brazílsky regulačný úrad odmietol povoliť používanie vakcíny Sputnik V

BRAZÍLIA - Brazílsky národný zdravotnícky regulačný úrad Anvisa v pondelok odmietol používanie ruskej vakcíny Sputnik V.

slovakia

left justify in out

Brazílsky národný zdravotnícky regulačný úrad Anvisa svoje rozhodnutie zdôvodnil nedostatkom dát. „Z dôvodu nedostatku konzistentných a spoľahlivých údajov, správna rada Anvisa jednohlasne rozhodla neodporučiť mimoriadny import ruskej vakcíny Sputnik V," uviedol úrad vo vyhlásení. Dávky tejto očkovacej látky už pritom doviezli do štrnástich brazílskych štátov.

 

img


Anvisa skonštatovala, že má nedostatočné dáta týkajúce sa „kontroly kvality, bezpečnosti a účinnosti" a tiež, že inšpekcia v Rusku nedokázala „identifikovať výrobcov biologických farmaceutických zložiek použitých pri výrobe ruskej vakcíny". „Neboli tiež identifikované výrobné podmienky, ktoré by demonštrovali, že produkty sú konzistentne vyrábané a kontrolované", pokračoval úrad v správe, pričom tiež upozornil, že ich kontrolný tím nevpustili do zariadení Gamalejovho národného výskumného centra, ktoré vakcínu vyvinulo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V sa spustí už o pár dní

„Nikdy nedovolíme, aby boli milióny Brazílčanov vystavené produktom bez riadneho overenia kvality, bezpečnosti a účinnosti, alebo, pri najmenšom, vzhľadom na vážnosť situácie, v ktorej sa nachádzame, aspoň s priaznivým pomerom rizika a prínosu," povedal Antonio Barra Torres, riaditeľ Anvisa.

 

img

Brazília od začiatku pandémie registruje už takmer 392-tisíc úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je druhé najvyššie číslo za Spojenými štátmi. Nákazu koronavírusom, podľa údajov americkej Johns Hopkins University, dosiaľ potvrdili u viac ako 14,3 milióna ľudí. Rusi prostredníctvom sociálnej siete rozhodnutie odmietli ako „politické", pričom vraj nemá nič spoločné s prístupom k informáciám alebo vedou. "Ministerstvo zdravotníctva Spojených štátov vo svojej výročnej správe z roku 2020, pred niekoľkými mesiacmi, verejne skonštatovalo, že americký zdravotnícky attaché 'presvedčil Brazíliu, aby odmietla ruskú vakcínu proti COVID-19'," dodali tv reakcii.

 

 



Podľa výrobcu už vakcínu distribuovali do 60 krajín sveta, vrátane členských štátov Európskej únie, Maďarska a Slovenska. Slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv však tiež vyjadril obavy v súvislosti s nedostatkom dát, pričom konštatoval, že vakcíny, ktoré do krajiny dodali, sa líšia od látok dodaných inde, čo ruský výrobca označil za „fake news".

 

Prečítajte si: Slováci stále nedôverujú vakcínam proti COVID-19, očkovanie by odmietla takmer štvrtina opýtaných
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies