V Medzilaborciach pochovajú dvoch ruských vojakov z 1. svetovej vojny

NETKY.SK • 10 Október 2016, 15:07 • 2 min
V Medzilaborciach pochovajú dvoch ruských vojakov z 1. svetovej vojny

MEDZILABORCE - V obci Osadné v okrese Medzilaborce pochovajú vo štvrtok telesné pozostatky neznámych ruských vojakov z 1. svetovej vojny. Našli ich v lesoch neďaleko obce poľskí turisti odkryté lesnými traktormi pri zvoze dreva.

slovakia

left justify in out

Ako informoval agentúru SITA miestny pravoslávny duchovný Peter Soroka, turisti nájdené ostatky pozbierali, poukladali do vriec a pochovali pod neďaleký hrubý buk. O prípade bolo informované ministerstvo vnútra SR, ktoré umožnilo kosti exhumovať a pochovať na miestnom cintoríne.


Pohrebné obrady vykoná najvyšší predstaviteľ Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku metropolita Rastislav s duchovenstvom. Na obrade sa zúčastnia aj členovia slovensko-ruskej komisie ministerstiev vnútra pre starostlivosť o vojnové hroby, veľvyslanec Ruskej federácie v SR ako aj legenda sovietskeho a ruského hokeja Vjačeslav Fetisov, ktorý Osadné navštívi už po druhýkrát.
V okolí obce Osadné boli počas 1. svetovej vojny, hlavne v roku 1915, kruté boje s obrovským počtom obetí.

 

„Len málo z nich bolo pochovaných na bývalom vojenskom cintoríne, väčšina však nemala to šťastie a zostali na mieste, kde zahynuli. Až pri stavbe pravoslávneho chrámu v roku 1929 boli mnohí padlí vojaci exhumovaní a spolu s vojakmi z cintorína v roku 1933-34 prenesení do krypty pod pravoslávny chrám,“ povedal Soroka. 


1 025 vojakov a tak bolo ďalších 1 467 pochovaných na miestnom cintoríne. V lesoch však podľa duchovného zostáva pochovaných množstvo ďalších obetí vojny, medzi ktoré patrili aj tieto nájdené ostatky ruských vojakov. „O tom, že sú to naozaj ruskí vojaci, svedčia ich osobné veci - drevené ikony Presvätej Bohorodičky, pravoslávne krížiky, gombíky z ruskej rovnošaty, zvyšky ruských poľných lopatiek a topánok,“ povedal Soroka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies