Vedec postavil snehuliaka menšieho než je hrúbka ľudského vlasu

NETKY.SK • 24 December 2019, 16:29 • 2 min
Vedec postavil snehuliaka menšieho než je hrúbka ľudského vlasu

Netradičná vianočná ozdoba vznikla v Kanadskom centre elektrónovej mikroskopie (CCEM) v kanadskom Ontáriu.

slovakia

left justify in out

Travis Casagrande vytvoril zo silikónu perníkový domček postavený na hlave snehuliaka, obe tradičné vianočné ozdoby sú menšie ako priemer ľudského vlasu a sú vyzdobené neuveriteľnými detailmi, akou je napríklad kanadská vlajka slúžiaca ako rohožka.

 

Prekonal rekord

Fotografie domčeku, ktorý je zhruba o polovicu menší ako ten, ktorý vyrobili minulý rok vo Francúzsku, uverejnilo CCEM v stredu. Snehuliak aj domček sú vyrezané zo silikónu, domček má pritom detaily ako napríklad jasne viditeľné tehly.

 

Casagrande vyrezal domček zo zväzkov galliových iónov do silikónových materiálov, ktoré sa používajú pri výrobe lítium-iónových batérií.

 

 

Chcel vzbudiť záujem verejnosti o vedu

Domček posadený na hlave snehuliaka má neuveriteľné rozmery 10 mikrometrov (mikrometer je tisícina milimetra) na dĺžku a šesť mikrometrov na šírku.

 

"Kým duch týchto dekorácií je vianočný, našim zámerom je aj demonštrovať možnosti nášho centra a vzbudiť vedecký záujem medzi verejnosťou," uviedol Casagrande.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies