Vedci potvrdili to, čoho sme sa najviac obávali. Nová anglická mutácia koronavírusu je oveľa smrteľnejšia

NETKY.SK • 25 Január 2021, 16:42 • 2 min
Vedci potvrdili to, čoho sme sa najviac obávali. Nová anglická mutácia koronavírusu je oveľa smrteľnejšia

LONDÝN – Vedci potvrdili, že mutácia koronavírusu, ktorý sa objavil v Británii je oveľa smrteľnejší ako pôvodný variant. Odborníci tak potvrdili vyhlásenia britského premiéra Borisa Johnsona.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako potvrdil britský predseda vlády Boris Johnson, vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech je účinná proti všetkým doposiaľ potvrdeným variantom koronavírusu.

 

Zároveň sa potvrdilo, že britská mutácia koronavírusu je násobne smrteľnejša ako pôvodný vírus. Zatiaľ čo na prvotný koronavírus umieralo v priemere 10 ľudí z 1000 nakazených osôb, pri novej mutácii zomrie až 13-14 ľudí.

 

Premiér tiež podotkol, že ide o predbežné výsledky štúdie a na tie konečné si treba ešte počkať. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Proti britskej a juhoafrickej variante vírusu pôsobí účinne vakcína firmy Moderna

 

Britský vírus zabije oveľa viac ľudí

Britská mutácia s označením B.1.1.7. sa objavila už v 50 krajinách sveta. Z analýzy vzoriek odobratých na Slovensku sa potvrdilo, že nový variant sa u nás po prvý krát vyskytol už v polovici novembra.

 

Analýza a štúdia nového zmutovaného koronavírusu priniesla množstvo nových odpovedí. Tou najzásadnejšou je spôsob, akým vírus preniká do buniek prostredníctvom “spike proteínu“.

 

img

 

Vedci potvrdili, že nový variant sa dokáže lepšie maskovať pred našim imunitným systémom a má väčšiu schopnosť sa naviazať na bunky.

 

Prečítajte si tiež: Vakcína AstraZeneca by mohla dostať zelenú už koncom januára. Spoločnosť však ohlásila problémy pri jej výrobe

 

Nový variant je rafinovanejší

Britský experti prišli k záverom, že mutácia sa objavila u človeka, ktorý sa dlho liečil z ochorenia COVID-19trpel nejakou poruchou imunity. Keďže musel podstúpiť časovo náročnú liečbu, vírus mal dostatok možností na to, aby sa postupne vyvíjal a silnel.

 

Už od vypuknutia pandémie vedci varovali pred mutáciou koronavírusu, ktorý na základe zmien môže byť oveľa nebezpečnejší, či už v schopnosti rýchlejšie sa šíriť alebo lepšie odolávať protilátkam.

 

Vedeckí poradcovia britskej vlády sa domnievajú, že nová mutácia sa dokáže šíriť až o 70% rýchlejšie, čo by mohlo znamenať, že sa zvýši aj reprodukčné číslo z 0,39 na 0,93.

 

V praxi to znamená, že aktuálne opatrenia s cieľom zamedziť jeho šíreniu nemusia stačiť a a vírus sa bude šíriť aj naďalej.

 

Väčšia vírusová nálož - horší priebeh ochorenia

Výsledky štúdie naznačujúce vyššiu mortalitu sú zatiaľ predbežné. Zostavil ich vedecký tím okolo britskej vlády NERVTAG (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group) na základe dát z nemocníc.

 

Odborníci prišli k záveru, že ľudí, ktorí sa nakazili novým typom, umiera ďaleko viac. Zároveň však dodávajú, že štúdia prebehla iba na 8% úmrtí, pričom práve táto vzorka nemusí byť reprezentatívna.

 

img

 

Výskumníci skúmali dve 15 tisícové skupiny. Jedna zomrela v dôsledku prvého variantudruhá podľahla typu B.1.1.7. Z prvej skupiny zomrelo 64 osôb, z tej druhej až 104 pacientov.

 

Vedcom sa zatiaľ nepodarilo nájsť inú príčinu vyššej úmrtnosti pri novom variante, preto dospeli k záveru, že nová mutácia je oveľa nebezpečnejšia a predstavuje vyššie riziko.

 

Nepodarilo sa tiež zistiť, čo presne robí vírus smrteľnejším. Výsledky však naznačujú, že nový variant má o niečo vyššiu vírusovú nálož s ktorou je spojený aj ťažší priebeh ochorenia.

 

Hlavný britský vedecký poradca vlády Sir Patrick Vallance upozornil, že dáta ešte nie sú úplne preukázateľné. „Chcel by som zdôrazniť, že o týchto číslach panuje značná nejasnosť a bude nevyhnutné viac detailnej práce, aby sme pochopili. Veľmi nás však znepokojuje, že má tento variant nie len schopnosť rýchlejšie sa šíriť, ale je aj smrteľnejší,“ doplnil Vallance.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka Čaputová opäť vyzdvihla dôležitosť očkovania. Ako okomentovala plošné testovanie?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies