Premiér Eduard Heger považuje útoky na lekárov za neprípustné. Reagovali Remišová aj Mikulec

NETKY.SK • 15 Júl 2021, 06:04 • 2 min
Premiér Eduard Heger považuje útoky na lekárov za neprípustné. Reagovali Remišová aj Mikulec

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger považuje útoky skupiny obyvateľstva na lekárov za neprípustné a je z nich znepokojený a zarmútený.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Svoje znepokojenie uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. "Útoky na lekárov považujem za neprípustné. Som mimoriadne znepokojený a zarmútený z útokov skupiny obyvateľstva voči niektorým lekárom a epidemiológom na Slovensku," napísal.

 

img

 

„Cieľom odborníkov je ľudí chrániť. Pracujú v záujme ochrany zdravia a života našich občanov, zdravia našej spoločnosti. Dokážem si predstaviť, že ľudia s odborníkmi nie vždy súhlasia, no mali by sme sa rešpektovať,“ dodal premiér.

 

Prečítajte si: Súd pozastavuje vyhlášku o prísnejších pravidlách pre nezaočkovaných!

 

Heger považuje všetky ataky na odborníkov za hlboko neetické a neprípustné. "Musím zároveň vyzvať prokuratúru a policajné zložky, aby pozorne sledovali tieto aktivity a dôrazne zasiahli v prípadoch, ak si to bude situácia vyžadovať," dodal.


Niektorí lekári sa totiž v posledných dňoch stali obeťami protestujúcich, ktorí proti pandemickým opatreniam protestovali pred ich domovmi. Protesty sa uskutočnili napríklad pred miestom bydliska Vladimíra Krčméryho, Pavla Jarčušku a pediatričky Prokopovej. 

 

Konflikt so susedmi lekárov

Protestujúci sa s lekármi nestretli, no na ulici pred ich domovmi kričali do megafónu. Dostali sa do konfliktov so susedmi, ktorým to prekážalo. „Počas doby trvania zhromaždenia bolo však zaznamenané podozrenie z priestupku na úseku zhromaždovacieho práva - nakoľko zhromaždenie nebolo vopred nahlásené obci. Podozrenie z priestupku bude oznámené príslušnému orgánu na ďalšie správne konanie,“ informoval policajný hovorca Michal Szeiff.

 

Prečítajte si tiež: Podľa Sulíka štát nemôže trestať ľudí za to, že sa rozhodli spraviť nerozumnú vec - neočkovať sa

 

Protestujúci kričali na Krčméryho, že je pedofil a pácha genocídu

Krčméry povedal pre tvnoviny.sk, že oslovil rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity, aby poskytol priestor na diskusiu, kde pozve protestujúcich. Podľa Krčméryho  sa aj s odporcami očkovania dá diskutovať. Spomína, že keď bol na humanitárnej misii na Haiti, miestne gangy chceli na zdravotníkov strieľať. V podobnej situácii sa ocitol aj v Burundi, kde ich ohrozovali teroristi. Krčméry povedal, že v oboch prípadoch sa s násilníkmi dohodli a mohli ošetrovať zranených. „Keď sa to podarilo v Burundi s povstalcami a na Haiti s gangstrami, tak viem si predstaviť, že aj tu sa podarí nájsť dohodu. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že nemá zmysel diskutovať s takými ľuďmi, mne sa to osvedčilo," dodal Krčméry. Pediatričke Prokopovej zas ľudia odkázali, že vakcínami vraždí deti.

 

Vyjadrili sa aj Remišová a Mikulec

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová sa taktiež vyjadrila k situácii. Je tu malá skupina ľudí, ktorá pod oknami odborníkov a vedcov protestuje a hrubo ich uráža. Chcela by som ich požiadať, aby rešpektovali súkromie týchto ľudí. Právo protestovať má každý občan, ale protestovať môže pred úradom vlády alebo pred inými verejnými priestormi. Títo odborníci počas celej pandémie nasadzovali svoje životy, svoje zdravie, aby chránili životy ľudí a chcela by som chcela požiadať protestujúcich občanov, aby dali pokoj ich rodinám, aby dali pokoj odborníkom, ktorí celé mesiace robili všetko preto, aby chránili Slovensko a náš všetkých pred pandémiou. Takéto správanie je nebezpečné, pretože šírenie nebezpečnej choroby nie je ľudským právom," odkázala podľa tvnoviny.sk Remišová.

 

 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský povedal, že polícia o týchto prípadoch vie a bude ich monitorovať. Bližšie sa incident nekomentoval.

 

Minister vnútra Roman Mikulec oznámil, že ak sa ktokoľvek cíti ohrozený protestujúcimi ľuďmi, má sa obrátiť na políciu. „Podnikli sme nejaké kroky a absolútne odsudzujem takéto konanie, pretože tí ľudia nie sú jediní, ktorí rozhodli o tom, či sa bude, alebo nebude očkovať. Máme tu pandémiu a odsudzujem konanie, aby sa niekto išiel vyhrážať niekomu pred jeho dvere. Prijmeme všetky potrebné opatrenia, aby sme ochránili ľudí. Vyzývam ľudí, ktorí sa cítia ohrození konaním takýchto ľudí, aby to nahlásili a budeme konať," povedal podľa tvnoviny.sk Mikulec.

 

Krčméry pre tvnoviny.sk dodal, že sa na nikoho nehnevá a rozumie, že ľudia sú vystrašení a zmätení z veľkého množstva informácií. „Jediné na čo sa hnevám, keď sú agresívni voči nevinným ľuďom, voči mojim deťom, rodine a susedom. Mojej rodine posielali výhražné správy, že ich zastrelia. To považujem za porušenie tzv. mafiánskej cti, lebo mafia nechá rodinu na pokoji. Prijal by som takú dohodu, že sa nehnevám, keď niekto nesúhlasí s mojimi názormi, ale považujem za nefér, keď si to vybíjajú na ľuďoch, ktorí s tým nič nemajú. Zistil som, že dokonca aj kameramana napadli. To považujem za nefér, pretože si len robil svoju prácu," povedal.

 

img

 

„Ja len liečim pacientov, nie som v očkovacom tíme, no podporujem očkovanie, lebo som videl jeho efekt na celom svete. Vďaka očkovaniu sme eliminovali aspoň desať chorôb. Vyliečil som tisícky pacientov. Čo je zlé na tom, že niekoho liečim a podávam mu lieky? Toto nazývať genocídou mi príde choré," dodal Krčméry.

 

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona